Boka en gruppvisning

Vill du och ditt sällskap få en visning i en eller flera av våra utställningar? Välkommen att kontakta oss för bokning! Här på hemsidan finner du ett formulär för visningsförfrågan. Peka på Boka visning-knappen här intill. 

Här nedan ges en kortfattad beskrivning av respektive utställning, mer information får du här 
Förutom nedanstående utställningar erbjuder vi även skräddarsydda visningar, kontakta oss för mer information.

Arktis – medan isen smälter

Det bor 4 miljoner människor i Arktis. I tusentals år har de varit beroende av isen. Nu smälter den. Under en visning får ni ta del av hur människor genom tiderna anpassat sig till ett arktiskt klimat, men också hur förutsättningarna ändras i snabb takt på grund av dagens klimatförändringar.

British så in i Norden

Den här utställningen handlar om nordiskt mode, klädstil och livsstil med influenser från Storbritannien. En berättelse som sträcker sig från medeltiden till idag genom tyger, mönster, kläder och företeelser som formats till en del av vardagen i Norden. Det är brittiskt – på nordiska! 

Dukade bord

En visning med fokus på maten och måltiden som uttryck för människors levnadsvillkor från 1500-tal till nutid. Få ämnen är så känsliga som hur, vad och varför vi äter som vi gör. Vem har rätt och vem har fel vid middagsbordet? 

Folkkonst

Att vilja pryda sig själv och dekorera sin närmaste omgivning är uråldrigt, allmänmänskligt och globalt. Folkkonst skapades av folk på landet och ser ut på olika sätt, men mycket går igen i många länder, tider och material.

Hem och bostad

Var kom influenserna till det som vi uppfattar som svensk och nordisk stil idag? Utställningen Hem och bostad visar boende och inredning i Sverige från 1500-tal till 1970-tal – från ett träskrin daterat 1562 till en stol av gummi från år 2000. 

Mitt 50-tal

Nylonstrumpor, korsetter, markerade midjor, vippiga kjolar, jeans och rutig skjorta. Utställningen Mitt 50-tal ger en bred bild av det kvinnliga 1950-talsmodet och är en tänkvärd inblick i de för tiden rådande samhällsidealen.

Sápmi  Sameland

Sápmi är en utställning om identitet; om historia och framtid, om rättigheter och orättfärdigheter genom nationalism och rasbiologi, om kulturmöten och kulturkrockar, om bilden av sig själv och bilden av den andre. Vem är same? Vem är svensk?

Traditioner

Utställningen berättar både om traditioner som återkommer varje år och om sådana som hör livet till. De högtider som firas i Sverige idag är av olika ålder och har inslag från många delar av världen. Högtidernas firande har ofta sitt ursprung både i religionen och i folktron. Kan en tradition förändras?


Bubbel, lunch eller fika i samband med ditt besök

En trevlig början eller avslutning på visningen är ett besök i museets restaurang. Restaurangen erbjuder både lunch och fika, och har dessutom fullständiga rättigheter.

Vänligen observera att restaurangen inte erbjuder bordsbokning, vi rekommenderar våra bokningsbara paket för större grupper.

Läs mer om restaurangen här.

 

Bokningsbara visningspaket i restaurangen

Kan förbokas för grupper om minst 10 personer. Behöver bokas 3 dagar innan ert besök. 

Boka via matsalen@nordiskamuseet.se / 08-519 545 61.

1. Eko-påse (95 kr/person)

Ekopåsen serveras i en korg och kan även förtäras vid sittytorna ute i stora hallen.

  • Berga bruk plingon (dryck)
  • Renklämma på tunnbröd med äpple o sellerisallad


2. Paket med smörrebröd och dryck (195 kr/person)

  • 1 glas ekologiskt vin eller alkoholfritt
  • 3 smörrebröd på rågbröd med:

              - Västerbottenost och hjortron
              - Ren och kantareller
              - Ishavsräkor och örter