Adventskalender

2014-12-02 09:00

Något av det bästa jag vet med den här tiden på året - adventstid, jultid - är förväntan. Längtan. Den har inte alls mattats av sedan jag var barn. Bara förändrats.

Kanske är den mer stillsam nu. Det är himla fint att se den hos barnen också! I ärlighetens namn är jag fortfarande förtjust i just adventskalendrar.

Här har jag gjort en variant som man kan återanvända från år till år om man vill. Det bästa med att göra själv är ju att man kan få det som man vill ha det. Jag har sytt påsar av olika slags papper. Fyllt dem med överraskningar och hängt dem i udda band, spetsar, snörstumpar och bitar av möbelband.

Jag har valt en viss färgskala och sedan blandat vackra sidor med julmotiv ur återbrukade äldre barnböcker som räddats ur lådor med trasiga utrangerade biblioteksböcker med vackra tryckta pappersark. En bit drivved bärgad från en väldigt speciell plats fick bära påsarna i år.

För att göra adventskalendern behöver du:

Papper
Band
Snören
Spets eller kraftig tråd
Sax
Lim
Symaskin med tråd
24 små överraskningar
En planka eller en galge
24 klädnypor
Etiketter
Penna

Välj några härligt vintriga eller juliga papper. Kanske kan du hitta sidor med julmotiv i någon sliten bok? Leta reda på vackra band, lintråd, udda spetsar, möbelband och annat att dekorera med.

Bestäm hur stora påsarna ska vara. De får gärna ha olika storlekar! Om du redan vad du ska stoppa i påsarna kan du måtta, så att du vet att alla saker får plats. Klipp till lagom stora pappersbitar till påsarna. Limma ihop varje påse långsida mot långsida med ungefär 1 cm överlappling. Sy sedan med sicksacksöm i nederkanten (med 0,5 cm sömsmån). När du har 24 påsar är det dags att fylla dem med överraskningar. Om du inte syr igen påsarna, utan bara viker ner den övre kanten, kan du återanvända dem nästa år.

Klipp till trådar eller band som paketen skall hänga i. De behöver inte vara lika långa. Knyt fast dem i varsin klädnypa, som du sedan fäster på plankan eller galgen. Nu är det dags att hänga upp paketen! Om du vill kan du sedan göra etiketter med datum på till varje paket, eller limma fast en siffra på klädnyporna.

Då är det dags att börja nedräkningen! Till ett större barn eller en vuxen kanske man kan välja att bara göra fyra "luckor" - en för varje adventssöndag. För inte blir man väl för gammal för överraskningar?

Erika Åberg

Erika Åberg är författare, skribent och kursledare som arbetar med kommunikation inom slöjd och hantverksområdet, som projektledare med hjärtat i folkbildningen samt i butik mitt i Visby. Är nyfiken på människor, kunskapsprocesser och handgjort skapande i alla former. Du hittar henne på webbsidan: wynjaproduktion.se och i bloggen wynjacraft.blogspot.com

3 december

I morgon bloggar Daniel Grankvist om barndomsminnen, jultraditioner och en alldeles speciell ljusslinga med "tio små kulörta lampor med kronbladsringar i transparent plast".