Aladdinasken 75 år

2014-12-18 09:45

Det finns mat vi äter återkommande varje jul. Som sillen, köttbullarna, prinskorven, julosten och julskinkan. Till jul dukas också fram sötsaker, som nötter och choklad. Dagens inlägg, som handlar om just den klassiska chokladasken, är också en påminnelse om utställningen Socker som ställer frågor om varför vi äter sötsaker och när.

Aladdinasken, som är ett måste på många julbord, fyller 75 år och firar jubileet med en retrolåda och med en omdiskuterad nyhet kring den vanliga Aladdinasken (Trillingnöten och Körsbärslikören är utbytta!). Denna text kommer dock fokusera på jubileumsutgåvan, som inte heller innehåller den handtrillade Trillingnöten.

Vi som är priviligerade nog att få njuta av ett dignande julbord som mättar de flesta magar, känner nog igen kvällsvickningen med tillhörande julgodis. I många fall står där en röd eller gul chokladask från Marabou och lockar till extra svullande, som är lätt att ångra när paltkoman gör sig påmind. Grädd- och Höstnougat och alla andra praliner slinker lätt ned.

Både från övre och undre lagret, samtidigt. Ett tabu falnar vartefter åren går. Personligen känns det som att även hela chokladask-spektaklet avvecklas till förmån för hemkokt godis. Kan då Aladdins 75-årsask motverka det? I egenskap av recensent på Sockerbiten är svaret nej och betyget blir knappt godkänt, 3 av 5 sockerbitar.

Aladdins 75-årsask innehåller kändisar som Trofénougat och Marsipan samt mindre minnesvärda bitar som Curacao Créme och Chokladmedaljong, alla med medelmåttig smakbild. Det är bara Vanillatryffeln som sticker ut med sin rejäla sötma och skönt smetiga inre. Plus i kanten för en skönt retro formgivning av själva asken.

Avslutningsvis dyker några frågor upp i huvudet:

  • Är det okej att ta från under lagret innan det övre är uppslukat?
  • Håller Aladdin/Paradis måttet för en plats på julbordet?
  • Kommer du verkligen sakna Trillingnöten eller Körsbärslikören?

Andreas Engvall

Andreas Engvall är en 33-årig bloggande Interaktionsdesigner och familjefar som gillar socker, när det göms i godis, glass och läsk. Andreas recenserar sockersöta produkter på sockerbiten.org

19 december

I morgon bloggar Julita gårds trädgårdsmästare Klara Holmkvist om blommor till jul.