Älskade broderi

2014-12-21 19:18

Fuldesign älskar broderier och att brodera. Det är lite som att rita sakta. Det är lättare att brodera fint än att rita fint tycker vi. Dessutom går det att uttrycka sig på så många olika sätt när man broderar.

Att brodera korsstygn är mer som att räkna, spela sudoku än något annat. Det gäller det att hålla reda på mönstret och vilket kors man är på just nu.

Vi har mycket dåliga erfarenheter från syslöjden i skolan där syslöjdsfröken klippte sönder och slängde våra arbeten i papperskorgen om vi hade sytt fel. Sånt sätter spår och vi gillar helt enkelt inte måsten, eller att det finns rätt och fel när vi broderar. Det tar bort all glädje. Vi gillar att sy på alla möjliga sätt med alla möjliga stygn. Det är roligt att hitta på nya stygn och blanda stygn. Och broderar vi fel tycker vi inte alls att det blev fel utan att det är konst och gör hela broderiet ännu bättre. För handen ska synas, som Karin Larsson sa.

Fuldesign har jobbat hårt med att lyfta kraften i skapandet och tryggheten och estetiken i traditionellt kvinnliga uttryck och tekniker. Genom att använda oss av dessa uttryck, som vi älskar, kan vi föra fram budskap om hur det är att vara människa idag och att inget handarbete är förspilld kvinnokraft.

Vi hyllar skapande i alla dess former och arbetar hårt för att revolutionera synen på handarbete och pyssel. Vi kämpar för att fler ska finna glädjen och kraften i att vara kreativa och skapa själva istället för att bara vara konsumenter. Vi tycker inte bara.
Vi gör. Och hoppas att du också vill vara med.

Vi har flera år i rad haft Fulkalendrar vid jul där vi delat med oss av pyssel, broderier och ja allt möjligt. Det är ett digert men roligt jobb under december. I år har fulkalendern varit fokuserad på brodag delat med oss av ett nytt korsstygnsmönster alldeles gratis. Vi har också varit påverkade av all politik och nyvalet så många av broderierna är kommentarer till vad som hände just den dagen. Här nedan hittar du ett axplock av årets inlägg i Fulkalendern.

Här hittar du vår Lucia: http://blog.fuldesign.se/wp-content/uploads/2014/12/lucia_gratis.pdf
och stjärngosse: http://blog.fuldesign.se/wp-content/uploads/2014/12/stjarngosse.pdf
Vår Lucia är inte skir och vacker, utan självständig, bestämd och sur.
Med sig har hen en stjärngosse som vägrar att tindra med ögonen. Tillsammans sprider de ett ljus där man varken behöver vara snygg eller vinna popularitetstävlingar.

And you will know I am the Lord when I lay
my cross-stitch upon thee.

Från vår favoritfilm Pulp Fiction.

Här hittar du:

Vincent Vega http://blog.fuldesign.se/wp-content/uploads/2014/12/vincentvega.pdf
Jules Winnfield http://blog.fuldesign.se/wp-content/uploads/2014/12/jules.pdf
Mia Wallace http://blog.fuldesign.se/wp-content/uploads/2014/12/mia_wallace.pdf

Feministsymbol-broderi. Brodera och påminn din omvärld om vad som är viktigt. http://www.fuldesign.se/s/gratis_feminist.pdf

Allas vår drottning av selfies Frida Kahlo. http://blog.fuldesign.se/wp-content/uploads/2014/12/fridakahlo.pdf

Ett gäng småtomtar som passar bra att brodera eller sticka en tröja av. Enligt gammelsvensk mytologi, eller i alla fall Wikipedia var tomten en liten vresig gårdskarl som vaktade gården (tomten). Han gillade gröt och dräpte en ko om han inte fick en klick smör i gröten. http://blog.fuldesign.se/wp-content/uploads/2014/12/santa_patter2.pdf
Som bonus får du en död ko också som broderimönster. http://blog.fuldesign.se/wp-content/uploads/2014/12/dead-cow.pdf

Outraged http://blog.fuldesign.se/wp-content/uploads/2014/12/outraged20.pdf

King Kong och Donkey Kong http://blog.fuldesign.se/wp-content/uploads/2014/12/kingkong_donkeykong_free.pdf

Fuldesign är en designgrupp som genom konst, produktformgivning, utställningar, inredningar, workshops, föreläsningar och handarbete vill frigöra sig från perfektionshetsen och det tråkiga snygga.

Genom sina konst- och designprojekt utforskar Fuldesign människors uppfattningar om smak och vem som har makten över att definiera vad som är god smak. Det handarbetade, egendesignade och unika hyllas som motsats till den standardiserade estetiken. Fuldesign omfattar även sociala kulturella projekt där fokus ligger på aktion och interaktion med ett kritiskt öga riktad mot samtiden och omvärlden, ett alternativ till jakten på perfektion. Fuldesign skrapar på ytan och lyfter fram det fula som en befriande kraft.

Webbplats: www.fuldesign.se

22 december

I morgon bloggar Magdalena Ribbing om hemliga julkaksrecept!