Älvor

2017-02-28 10:31
Ängsälvor, Bils Blommér 1850. Källa: Wikimedia Commons.Älva, av John Bauer. Källa. Wikimedia Commons.

När dimstråken sveper över våtmarkerna säger vi ofta att det är älvorna som dansar och älvringarna på ängarna skvallrar om att de har varit där.

Älvorna sägs se ut som småväxta kvinnor klädda i vitt eller med en vit sjal som de viftar med när de dansar.

I folktron är inte älvorna så snälla och vänliga som de ofta beskrivs i sagorna, utan de är ganska snarstuckna och hämndlystna och anses kunna sätta sjukdomar på människorna. Särskilt utsatta var de små odöpta barnen som blev magra och ynkliga av att älvorna sög på deras fingrar och tår. Ett sätt att försöka blidka älvorna var att uppsöka älvkvarnar, små runda skålgropar på stenhällar och stenblock. I dem offrades till älvorna. Älvkvarnarna smordes med fett och i dem lades mynt, nålar, trolldockor och andra småsaker.

Älvor eller alver, som är deras manliga motsvarighet förekommer tidigt i nordisk litteratur. En medeltida ballad, ”Herr Olof och älvorna”, handlar om en ung man som rider ut i markerna dagen före sitt bröllop. Han kommer i närheten av en älvdans där älvakungens vackra dotter försöker locka in honom i dansen. Herr Olof vägrar dansa och älvan blir då arg och hotar honom med en olycka. Balladen slutar med att herr Olof blir sjuk under ritten hem och dör innan bröllopet nästa dag.

Karaktär och utseende

Under fem månader pågår tävlingen Cosplay <3 folktroväsen, där tre deltagare får skapa dräkter på tema folktroväsen. Vill du gestalta en älva? Ladda ner en beskrivning som ger en inblick i älvorna karaktär och utseende.

Älvor