Äntligen regn

2014-08-14 11:03

Äntligen regn! I måndags kom 14 mm och i går ytterligare 5 i ett hällande åskregn. Det är det första ordentliga regnet sedan någon gång i juni. Det har under juli månad endast kommit ett par duggskurar på sammanlagt kanske 3 mm. Det har alltså varit torrt här. Och varmt, som på de flesta platser i Sverige. Jag börjar i och för sig tvivla på vår termometers pålitlighet, men den 24 juli uppmätte vi 35,7 grader. På skuggsidan av växthuset, lagom högt över marken och lagom långt från väggen. Svenskar sägs vara synnerligen fixerade vid vädret, men som trädgårdsmästare är det helt motiverat. Ett strilande regn är det bästa som finns. När man jobbar med trädgård utvecklar man en särskild blick för hur växtligheten mår, och när det är så här torrt som det varit, har växterna lidit! Då lider man lite själv också. Så tack och lov för detta vatten från himlen.

Eftersom vi lyckligtvis har en sjö alldeles intill parken har vi förstås kunnat vattna under torkan. Utplanterade sommarblommor behöver vattnas, det som växer i kruka och så grönsakerna i köksträdgården, om det ska bli någon bra skörd. Man brukar säga att växter i allmänhet behöver omkring 30 mm regn i veckan. Om det nu inte regnar, är det bra att vattna ordentligt en eller två gånger i veckan. Då söker sig rötterna ner i jorden där fuktigheten håller sig kvar längre. Men nyplanterade växter, småplantor och sådder behöver vattnas oftare, i alla fall om solen gassar som den gjort.

Och när det har regnat får man lov att passa på att rensa ogräs. Fram till häromdagen var jorden hård som betong. Men igår gjorde vi i trädgårdspersonalen en gemensam insats och drog upp den blommande kålmolken, åkerspergeln och vitgröen i pionträdgården. Vi hittade två bärmållor också. Det är roligt när lite udda växter som någon gång odlats i köksträdgård och örtagård efter några år tittar upp på nya platser. Hela dagen sedan kände jag sedan tillfredställelse över den nyrensade, luckra, svarta jorden under pionerna – att ett så enkelt, handgripligt arbete kan kännas så meningsfullt!

Nu är det augusti, den stora skördemånaden. Lök, bönor, morötter och squash skördar vi. Rotselleri, purjolök och svartrot kan växa i landet länge än. Några som trivts i värmen är pumporna. De slingrar sig ut över bäddens kant och frukterna ligger som stora guldklimpar bland stjälkar och blad i gruset runt omkring. Inne i själva landet döljer sig ännu fler. Men där inne är det så trassligt och slingrigt så där kan man inte längre gå. Än så länge har de några veckor till att växa. Jag ser fram emot att skörda dem, men fram till dess får jag nöja mig med att klappa deras svala skal.