Äppelblom!

2015-05-27 14:33
Stenkyrke, äppelblomStinas äpple, äppelblomTistads vaxgylling, äppelblomMenigasker, äppelblom

De sista två veckorna i maj är bästa tiden på Julita gård om man vill vandra under blommande äppelträd. Så också i år, även om månaden varit kallare än vanligt. Det gör absolut inget, de år temperaturen ligger runt 20° och om det dessutom blåser – då är blomningen över på ett nafs.

En arbetsuppgift för mig just nu är att fotografera äppelblommor. Det gör jag för att framöver kunna presentera våra mandatsorter, de sorter vi har till uppgift att bevara i samarbete med Programmet för odlad mångfald (POM), till exempel på vår hemsida. Eftersom blomningen är över så snabbt gäller det att vara ute i rätt tid, innan de vita kronbladen singlar till marken.

Vissa träd har alldeles exceptionellt vacker blomning. Dit hör hos oss just nu 'Tersmeden', 'Stenkyrke' och 'Menigasker'. Annars skiljer sig äppelblommor inte jättemycket åt i fråga om utseende. Inte vid första anblicken i alla fall. Men tittar man noggrannare ser man att kronbladen sitter olika tätt och ibland överlappar varandra. De är också olika buckliga och så har förstås kronbladens utsida olika grad av rosa toning.

Storleken på blommorna varierar en del också den. Vissa blommor skiljer ut sig som särdeles vackra, medan en annars underbar sort som 'Åkerö' har, om inte fula, så i alla fall mindre fina blommor. De är slängiga, glesa och blir allmänt osnygga på bild. Men på håll gör de sig bra förstås.

Eftersom vi har omkring hundra olika sorter blir blomningsperioden här lite längre än i de flesta andra trädgårdar.  Men även om vissa äppelsorter blommar tidigare och andra senare så kanske det bara rör sig om två veckor från att det första trädet slagit ut tills de sista börjar blomma hos oss. Så jag vill uppmana alla som har möjlighet: kom hit och njut NU! Det återstår inte många dagar av denna sköna tid.