Att hitta gömda skatter

2014-06-26 15:17

Vem har inte någon gång drömt om att hitta en skatt med guldmynt, silverlänkar och vackra smycken? 

I Nordiska museets arkiv finns många berättelser om gömda skatter och det är lätt att föreställa sig hur lockande tanken på dem måste ha varit för fattiga torparbarn och backstugesittare. Och skatterna fanns ju inte bara i fantasin. Ibland hittade (och hittar) man skattgömmor från det förflutna som grävts ner i marken i orostider. Men sägnernas och folktrons skatter var ofta förtrollade och för att hitta dem krävdes det att man kunde de magiska reglerna.

Tidpunkten var viktig. Många förtrollade skatter gick bara att hitta på en speciell dag eller vid en speciell tid. Tolv på natten, en torsdagskväll till exempel. Eller på jul- eller midsommarnatten, de två nätter under året när världen troddes vara som mest fylld av magi och många underliga saker hände. Vem som letade efter skatten hade också betydelse. Vissa skatter kunde bara hittas av sju bröder, födda i följd.

Men det viktigaste av allt var att skattsökande skulle ske under fullständig tystnad. Inte ett knyst fick man undslippa sig, då sjönk skatten tillbaka och var försvunnen för alltid. Ofta vakade ett väsen över skatten, en lindorm som skrämde iväg alla som kom i närheten. Eller en höna, som ruvade skatten och inte släppte någon i närheten. Ibland var hon skrämmande men oftare var hennes roll att locka skattsökarna att, i förvåning över den oväntade väktaren, skratta eller bryta tystnaden och på så sätt skydda skatten.