Berättelser i brasans sken

2016-10-31 10:41

Tavla av JW Wallander, 1858.

Innan det fanns gaslyktor och elektriskt ljus var världen utanför hemmet i stort sett stängd efter mörkrets inbrott. Förutom facklor och lyktor var det enda ljuset utomhus månens sken, om man bodde utanför städerna, vilket de flesta gjorde. I mörkret på väg hem kunde det räcka med ett svårtolkat ljud eller skuggan av en vajande trädgren för att fantasin skulle sättas igång. Väl hemma i köket, vid eldstaden, samlades gårdens folk och pratade och berättade tills det var dags att sova. Det är inte konstigt att det då uppstod berättelser om övernaturliga varelser, folktroväsen. 

Skildringar av folktroväsen finns i Nordiska museets arkiv, bland annat i Folkminnessamlingen med material från början av 1890-talet. Där kan man läsa om varulvar, skogsrån, troll och maror. I museets föremålssamlingar finns också magiska föremål, som skyddade mot folktroväsen. I biblioteket finns mängder av böcker om allt från bäckahästen till tomtar och troll. Skildringarna är många och ofta väldigt underhållande, men berättelserna bidrog också till att lära unga att vara ödmjuka, att akta sig för farliga platser om kvällen, och vara aktsamma om naturen och hemmet.

Folktroväsen. Foto: Mats Landin, Nordiska museet.Cosplay <3 folktroväsen

Mytologiska varelser i den nordiska folktron har skildrats sedan medeltiden. Men det som finns bevarat i källorna kring troll, skogsrån, varulvar och andra väsen är mestadels berättelser från 1700-, 1800- och 1900-talen. Det är gamla beskrivningar och bilder som lever kvar än idag. Nu vill Nordiska museet, med hjälp av kreativa cosplayare, väcka arkiven till liv och ge plats för nytolkningar av folktroväsen. Mellan 25/10 och 10/11 kan du anmäla dig till museets dräktskapartävling på tema Cosplay <3 folktroväsen. Här på bloggen ska vi under några månader berätta om deltagarnas arbete med sina dräkter och resan fram till Cosplay-SM 2017 då dräkterna ska visas upp. Du kommer också att kunna läsa om nordiska folktroväsen.

Vad är ett folktroväsen?

Men vad är egentligen ett folktroväsen? Under de kommande veckorna kommer vi att introducera dig till några av dem, vittror, skogsrån, troll, älvor och varulvar. Du kanske redan har hört talas om några, andra kanske är nya bekantskaper. Ta chansen att lära känna dem tillsammans med oss, häng med här på bloggen och i sociala medier för att veta mer. Och var beredd på överraskningar längs vägen!