Bråda tider i trädgården

2014-05-26 11:57

Här är nu den brådaste av tider. Efter flera dagar med 28 grader i skuggan har växtligheten tagit fart ordentligt och vattning av nysått och utplanterat står högt på prioriteringslistan. Äppelträden blommade över på några få dagar – jag hade svårt att hinna med det jag föresatt mig: att fotografera alla mandatsorters blomning.

Mandatsorterna är de fruktsorter vi har särskilt ansvar att bevara för framtiden; levande museiföremål kan man kalla dem. Jag ska fotografera sorterna under året för att framöver kunna presentera dem bättre på vår hemsida och i andra sammanhang. Men som sagt, sista fotografiet tog jag av den sista blomman medan kronbladen föll av i vinden!

Förra veckan planterade vi ut purjolök och sojabönor som vi förkultiverat. Sojabönor har vi aldrig odlat här förr (mig veterligen) men den här sorten är en så kallad kulturarvssort från 1940-talet som nyligen har börjat säljas i fröhandeln. Sojaböna har en lång utvecklingstid och kan vara svårodlad i Sverige men denna sort ska tåla våra förhållanden någorlunda bra. Det ska bli spännande att följa – allt beror ju också på vilken slags sommar vi får.

Kronärtskockan ska planteras ut nu i veckan och snart också vår pampiga virginiatobak som vi gärna odlar varje år. Kring förra sekelskiftet odlades på Julita stora mängder tobak (två stora torkningslador byggdes för just detta ändamål) och det är kul att kunna visa dagens besökare hur tobaksplantor faktiskt ser ut. Tobaken är sannerligen en näringskrävande växt och även fast vi brukar gödsla ordentligt före utplantering, måste vi alltid tilläggsgödsla under säsongen. Frostrisken finns så klart fortfarande så vi får hålla oss lite lugna, men även om man förstås måste ha i åtanke att många växter kan ta ordentlig skada av frost, är det också många sommarblommor/utplanteringsväxter som tål någon minusgrad. Lite farligt måste man leva också!