Bygge pågår

2014-06-27 10:36

Bygget av utställningen Gamlingar – hur var det och hur vill du ha det? pågår för fullt nu.

Det är mycket som ska hinnas med på dryga två veckor. Just nu är det ett virrvarr av personer och föremål. Det ser lite kaosartat ut men alla inblandade vet exakt vad som ska göras. Nordiska museet har ju trots allt 141 års erfarenhet av att bygga utställningar. Så det är ett smidigt maskineri som sätter i gång ...

Verkstaden är i fullgång med att tillverka montrar och monterinredningar allt enligt formgivaren Lena Hilbertsdotters ritningar och instruktioner.  Utställningslokalens väggar målas i en lavendelgråfärg för att få den rätta atmosfären i rummet. Den grafiska formgivaren monterar all text och alla bilder på montrar och väggar. För oss intendenter är det en märklig känsla att se våra skrivna texter i detta uppblåsta format. Det är lite nervöst.

Vi känner både nervositet, stolthet och vördnad nu när utställningen ta form och visionerna vi alla har haft blir verklighet. Under ett och ett halvt år har arbetet pågått med att samla kunskap kring ämnet, söka efter passande föremål, formge utställningen och nu se den formas i sin helhet för att snart kunna välkomna dig som besökare.

Teknikerna drar ström och ljuset riktas rätt. Marknadsavdelningen gör klart pressinformationen. Pedagogerna läser på om utställningens innehåll för att stå redo att visa utställningen.
Konservatorerna gör en sista översyn över föremålen innan de placeras in på sina bestämda platser i utställningens montrar.

Stannar till vid citaten från de intervjuer jag gjort, blir rörd av att se dem igen. Snart ska dessa personers innersta känslor och tankar läsas av flertalet besökare. Det är nervöst, nervöst framför allt för hur de intervjuade ska reagera på att se sina citat så här. Hoppas att de känner stolthet.

Många har vi varit som tillsammans slutligen skapat denna utställning och vi hoppas att ni besökare kommer att uppskatta vårt arbete.

Bild 1: Intendet Cecilia Wallquist filmas av fotograf Karolina Kristensson. 
Bild 2: Verkstadschef Jonh Christie skapar stämning med grålavendelfärg. 
Bild 3: Några av intervjucitaten är nu på plats i utställningen.