Cosplay <3 folktroväsen

Under fem månader deltar Kelly Colbell Heyl, Rickard Nilsson och Elin Jacobsson i tävlingen Cosplay <3 folktroväsen, där de ska skapa dräkter på tema folktroväsen. Här kan du följa deltagarnas arbete fram till Cosplay-SM i mars 2017. Här kan du också fördjupa dig i ämnet folktroväsen med hjälp av Nordiska museets experter, samlingar och arkiv. Läs mer om tävlingen.

Vinnare av tävlingen Cosplay <3 folktroväsen

2017-04-07 15:00

Den 25 mars avgjordes tävlingen Cosplay <3 folktroväsen. Då kom de tre deltagarna till Stockholm för att fotograferas av museets fotograf Karolina Kristensson, bedömas av en jury och visa upp dräkterna på scen i samband med Cosplay-SM på Nordiska museet.

I fem månader har Rickard, Kelly och Elin arbetat hårt med sina dräkter. Vi har kunnat följa dem här på bloggen och i sociala medier.

Resultatet av tävlingen är fantastiskt och vi på Nordiska museet vill varmt tacka alla deltagare för insatserna, och för att vi fått vara med om resan tillsammans med tre skickliga cosplayare och hantverkare. Inte minst har det varit spännande att se folktroväsen gestaltas på unika sätt, och väckas till liv under en helg.

Vinnare av tävlingen blev Rickard Nilsson, som gestaltade bergakungen. På gemensam och hedersam andraplats kom Kelly, skogsrået, och Elin, gruvrået. Stort grattis till Rickard! Och stort lycka till alla tre med fortsatta insatser inom dräktskapande och cosplay. 

Älvor

2017-02-28 10:31
Ängsälvor, Bils Blommér 1850. Källa: Wikimedia Commons.Älva, av John Bauer. Källa. Wikimedia Commons.

När dimstråken sveper över våtmarkerna säger vi ofta att det är älvorna som dansar och älvringarna på ängarna skvallrar om att de har varit där.

Älvorna sägs se ut som småväxta kvinnor klädda i vitt eller med en vit sjal som de viftar med när de dansar.

I folktron är inte älvorna så snälla och vänliga som de ofta beskrivs i sagorna, utan de är ganska snarstuckna och hämndlystna och anses kunna sätta sjukdomar på människorna. Särskilt utsatta var de små odöpta barnen som blev magra och ynkliga av att älvorna sög på deras fingrar och tår. Ett sätt att försöka blidka älvorna var att uppsöka älvkvarnar, små runda skålgropar på stenhällar och stenblock. I dem offrades till älvorna. Älvkvarnarna smordes med fett och i dem lades mynt, nålar, trolldockor och andra småsaker.

Älvor eller alver, som är deras manliga motsvarighet förekommer tidigt i nordisk litteratur. En medeltida ballad, ”Herr Olof och älvorna”, handlar om en ung man som rider ut i markerna dagen före sitt bröllop. Han kommer i närheten av en älvdans där älvakungens vackra dotter försöker locka in honom i dansen. Herr Olof vägrar dansa och älvan blir då arg och hotar honom med en olycka. Balladen slutar med att herr Olof blir sjuk under ritten hem och dör innan bröllopet nästa dag.

Karaktär och utseende

Under fem månader pågår tävlingen Cosplay <3 folktroväsen, där tre deltagare får skapa dräkter på tema folktroväsen. Vill du gestalta en älva? Ladda ner en beskrivning som ger en inblick i älvorna karaktär och utseende.

Älvor

Ett skogsrå tar form

2017-01-09 13:06

Som barn växte jag upp med John Bauers fantastiska sagovärld. Än i dag kan jag sitta timmar intryckt i sagoböcker fascinerad av alla bilder och historier. Min morfar ritade serier och mitt intresse för att rita började tidigt. Jag har alltid hållit på med något pyssel eller mindre projekt men det var inte förrän senare jag hittade cosplay.

Att få skapa en karaktär från grunden, att ge den liv och form är väldigt givande, spännande och otroligt utmanande. Och allt händer i ett litet hörn i en 33 kvm lägenhet är helt galet när jag tänker efter. Cosplay för mig är en slags konstform, från hantverket till gestaltning och visa upp sin nördighet ståtligt.  I cosplay samhället är alla välkomna och är fyllt med fantastiska människor, något jag är otroligt glad över av få ta del av, något jag uppmanar fler att testa <3

Historienörd som jag är brukar sommaren bestå av att gå tillbaka några århundrade och leva som det var förr i de småländska skogarna i western liv med vänner. Till vardags är jag studerande, praktikant på SVT, står och säljer korv på matcher men dagdrömmer ofta bort i Tolkiens värld eller vad nästa dräkt ska bli. Fritiden består mest åt att hänga vid min kära symaskin eller sitta vid mitt gamla skrivbord med papper och penna. Dräkter jag gör är oftast kvinnliga karaktärer som jag ser upp till. Jag gillar göra rustningar, jobba med ljus och massa ovanliga ting, handsömnad eller bara testa nya grejer.

Till nordiska museets folktroväsen dräktskapar tävling har jag valt skogsrået.

/Kelly Colbell Heyl, gästbloggare och deltagare i tävlingen Cosplay <3 folktroväsen

Följ mig i sociala medier!

Facebook: https://www.facebook.com/Colbellcosplay/

Instagram: @colbellcosplay

Det intensiva arbetet!

2017-01-07 07:34

Gruvrået, en vacker och prålig dam!

Eftersom jag inte kunde vara med under föreläsningen med Ebbe Schön på museet om alla väsen, i november, så visste jag att jag fick kolla upp lite egna källor, och jag hade fastnat ganska mycket för Gruvrået. Vet inte riktigt varför jag drogs till henne, kanske för att hon beskrivs som en vacker och prålig dam, och jag älskar alla dräkter med detaljer och smycken.

Jag har redan studerat mig in mycket på renässansen och kommer ta mest inspiration därifrån, men jag har en fin bild av att Gruvrået har fått massa offer och gåvor från massa tidsepoker, så jag tänker blanda en hel del mellan stilarna, då jag antar att man inte följer modetrenderna när man bor i en gruva och har begränsat utbud av kläder haha!

Jag är redan van vid en hel del tack vare att jag har jobbat med cosplay i snart 8 år nu. Men jag tänker utmana mig en hel del i denna dräkt och utforska tekniker jag aldrig har rört tidigare, som metallsmycken och LED applikationer, samt mycket med finish och texturer.

Cosplay för mig betyder så mycket, och då jag har varit med ett tag har jag fått se så mycket fina dräkter genom tiderna. Jag älskar allt som cosplay communityn har att erbjuda, särskilt den svenska. vi delar gärna tekniker och tips, stöttar varandra och cosplayar i stora grupper, sprider glädje och gemenskap, det är helt underbart! Det är så inspirerande att få jobba med cosplay och att själv få inspirera andra och lära ut, vilket jag gärna gör på min cosplay fan page! På så vis kan man även få kontakt med andra utomlands och cosplay har lett mig till dom mest underbara ställen i världen!

Senast i december 2016 så blev jag inbjuden till ett spanskt expo vilket var en underbar upplevelse. Där fick jag se mycket egenskapade dräkter och designade karaktärer vilket gav mig massa inspiration till mitt väsen, jag hittade även dom mest underbara tygerna när jag var där nere till min dräkt!

Folktro likt Rickard har stått mig nära väldigt länge och fascinerat mig så sjukt mycket genom min uppväxt. Jag har rollspelat, lajvat, spelat fantasy spel och nu cosplayar jag! Men böcker, film och nätet har gett mig massa inspiration då jag fullkomligt älskar att snoka upp information om allting! Denna info och mina tidigare kunskaper från cosplay har fått mitt huvud att snurra med hur bilden av detta Gruvrå ska se ut för just mig, där jag mixar gammalt med nytt, för vad säger att hon fortfarande inte är därute och får gåvor än idag?

Följ mig i sociala medier!

Min Facebook fan page sida är där jag lägger upp alla bilder och info om min dräkt! allting står på engelska då min sida har stor bas utomlands också: www.facebook.com/CatsCosplayKingdom

/ Elin Jacobsson, gästbloggare och deltagare i Cosplay <3 folktroväsen

Det här ska bli så kul! :D

2017-01-03 15:52

Massa spännande väsen att välja mellan! Efter att ha grottat ner mig i Nordiska museets källmaterial blev det dock Bergakungen jag fastnade för. I den karaktären kan jag blanda fritt från troll, monster, alver, dvärgar och älvfolk och skapa min egen tolkning av hur Bergakungen ser ut. Nu ska det sys, lödas och byggas i månaderna tre!

Min största utmaning är prostetics, peruk och smink som jag inte jobbat så värst mycket med tidigare.

Det jag känner att jag har under bra kontroll är sömnad, läderhantverk, smide samt elektronik.

För mig är cosplay en relativt ny grej även om jag skapat egna dräkter sedan 2001.

Cosplay är för mig en social arena där kreativa människor möts och inspirerar varandra. Det är också en rörelse där alla får vara med och där människor lyfter upp varandra och delar med sig av rampljuset.

Folktron har alltid stått mig nära och jag har dragit mycket inspiration där ifrån i mitt spelledarskap inom bordsrollspel och mitt konstnärliga skapande men framförallt när jag gestaltat älvfolk och naturväsen på olika lajvarrangemang. Mystik, nyckfullhet och att vara sprungen ur människors vidskepelse är alla intressanta teman att leka med vid skapandet av en häftig dräkt!

Följ mig i sociala medier!

Facebook: http://www.facebook.com/NifelheimCosplay/
Instagram: @nifelcosplay

Hälsingar från gästbloggare och tävlingsdeltagare Rickard Nilsson, Göteborg

Sidor

Subscribe to