Dagar före dagen D

2016-10-27 16:47
Den rika världen spiller överskottsljus upp i atmosfären, medan den fattiga världen inte har tillgång till el över huvudtaget. Genom solcellsbelysning skall livsvillkoren för människor i U-länder förbättras.Robert, som är producent på avdelningen Nya medier, presenterar barnspåret för pedagoger, värdar, Leif och mig. Jag, Urban Björstadius från Vetenskapsradion Forum i P1 och producent-Amanda.

Vernissagedagen rycker allt närmare och det är många aktiviteter i och omkring utställningen i dessa dagar.

I går hade Emma och jag de första visningarna. Det var Svenska belysningssällskapet som höll sitt årsmöte i museet och därefter besökte Nordiskt ljus.

Det var nyttigt för oss att visa utställningarna och intressant och trevligt att träffa ljusexperterna från belysningssällskapet, även om Emma med glimten i ögat tyckte det var litet lustigt att de spotlights som lyste upp lamporna i en viss monter rönte större intresse än de utställda föremålen i montern.

Själv träffade jag två personer som i olika projekt arbetade med att sprida solcellsbelysning till byar i Afrika.

Ljusnedsmutsning är något vi tar upp i utställningen. En hel del av den elektricitet vi använder utomhus i dag strålar upp i rymden vilket gör det svårt för människor att se vintergatan och svårt för fåglar och andra djur att navigera.

Medan många i-länder har för mycket ljus, saknar omkring 1,3 miljarder människor i andra delar av världen elektricitet. I utställningen visar vi detta genom en stor jordglob som är perforerad med hål och strålar ljus från världens storstäder, medan andra delar är mörka. En viktig förutsättning för att bekämpa fattigdom är bättre tillgång till hållbar, förnybar energi, och så träffar jag två människor som arbetar med just detta! 

I dag har vi haft två genomgångar med museipedagoger och värdar som skall visa utställningarna, och Robert, som arbetat med barnspåret i den kulturhistoriska utställningen, berättade hur det fungerar.

Producent-Amanda och jag hann också bli intervjuade av Vetenskapsradion Forum, så det blev en fullspäckad dag. I morgon återstår några förberedelser till innan vernissagen drar igång på lördag med öppet hus och gratis entré för alla som vill komma.

Välkommen hit - jag hoppas att vi ses!