Den första adventsljusstaken med elektriska ljus

2016-12-14 12:58
Den första elektriska adventsljusstaken, tillverkad 1934.Elektrisk adventsljusstake med 4 ljus med möjlighet att tända ett ljus i taget varje adventssöndag. Uppfunnen av Sven-Olof Strömberg 2005 och tillverkad vid Markslöjd AB.Elektrisk adventsljusstake, använd innan 1993. Tillverkare: Samlight.Elljusstake 'Elflugan' och kartong. Ljusstaken designad av Lundgren & Strandberg 1997 och detta exemplar tillverkad vid Gnosjö Konstsmide 2005.

Från första advent lyser elektriska adventsljustakar upp många av våra fönster, både hemma och på arbetsplatsen. De finns i ett antal färger och former, där den vanligaste kanske är den traditionella pyramidformade ljusstaken med sju ljus. Men hur började det, och när?

En hög med trasiga julgransbelysningar och en lysande idé i kombination med sparsamhet och säkerhetstänkande gav på 1930-talet upphov till en ny uppfinning, den elektriska ljusstaken.

Läs historien bakom den svenska uppfinningen i artikeln av Sigrid Eklund Nyström som kom ut i museets årsbok Fataburen 1998.

Ladda ner artikeln (Pdf)

Ängkvist, Mathilda