Dockan Mamma - maj 2014

2014-05-01 01:00

Thyra föddes 1894. Hon var föräldralös och växte upp i fosterhem hos två äldre fröknar i Bettna i Södermanland. En sträng fostran, berättar hon själv. Innan hon kom dit hade hon kommit i kontakt med konsulinnan Ekman som organiserade hjälp åt hemlösa barn.

En jul kom det en docka till Thyra från konsulinnan. Thyra hade aldrig någonsin haft en leksak förr och den här var bara hennes egen! Först fick hon bara titta, men när hon så småningom fick leka med dockan, svepte hon in den i tygstycken och tog den med överallt.

Thyra döpte dockan till Mamma, för andra barn hade ju mammor - men inte hon…

Mamma följde Thyra som en trygghet genom livet. Som 10-11-åring sattes hon ensam med adresslapp om halsen på tåget till Göteborg för att få läkarvård. Thyra och Mamma fick gå på bio. Det köptes ett klänningstyg som räckte till dem båda, och när de kom hem till Bettna igen, hade de likadana klänningar.

När Thyra blev gammal bad hon Nordiska museet att ta hand om Mamma. Hon och maken började bli skröpliga och de hade inga barn.

Dockan Mamma är en fin docka. Tillverkad i Tyskland av den välkända dockfabriken Armand Marseille omkring 1900. Dockan står på egna ben i en museisamling, men det som gör henne unik är att hon kan berätta om ett barns längtan och förmåga att skapa en sfär av trygghet i en inte alldeles enkel värld.

Källor