Elflugan – en kopierad klassiker

2016-12-14 09:00
Elflugan. Foto: Ulf Berger, Nordiska museet.

Nu i adventstider är vi många som plockar fram adventsljusstakarna från förråden och ställer dem i fönstren. En elljusstake som nått klassikerstatus är Elflugan, formgiven av Kina Strandberg och Marie Lundgren Carlgren 1997.

Ljusstaken blev snabbt en favorit och har i dag sålts i fler än 80 000 exemplar.  Med populariteten kom även kopiorna.

Elflugan har varit uppe i rätten ett flertal gånger sedan den lanserades för snart 20 år sedan. Enligt senaste numret av ”Hemljus”, tidning för belysningsbranschen,  väntar ännu en juridisk process då formgivarna i år har lämnat in en ny stämning mot ett belysningsföretag.

”Vi håller marknaden under uppsikt och agerar när det dyker upp något som vi tycker gör intrång”-Marie Lundgren-Carlgren, Hemljus nr4-2016

För en tid sedan kontaktade Marknadsdomstolen Nordiska museet. Domstolen skulle upphöra och undrade om Nordiska museet ville förvärva några av de föremål som sparats från olika rättstvister. Ett sådant föremål var just Elflugan.

Museet hade redan en Elfluga i samlingarna som vi gärna ville ställa ut tänd i Nordiskt ljus. Men som trogna belysningsblogg-läsare vet är det klurigt att låta inmärkta museiföremål vara tända. Museets belysningssakkunniga, min kollega Maria, bad då att få tillgång till ljusstaken till utställningen. När leveransen från domstolen kom innehöll den inte en utan fyra (!) Elflugor- alla kopior! Originalet beslutade Marknadsdomstolen att sända till Stockholms universitet som har en utbildning i marknadsrätt.

Efter diskussion med museets konservatorer fick vi till slut ändå tända den ljusstake som redan fanns i samlingarna. Så passa på att komma till museet och spana in Elflugan och alla andra julaktivitetet som pågår i huset.