En fönsterlampa med det lilla extra

2016-11-03 09:31
Bordslampan Kon i blått, vinrött och svart i Nordiska museets utställning Ljusets former.Kon fanns också som vägg- och taklampa i olika färger. Bild ur broschyrblad från Belysningsbolaget.

En av de lampor som köpts in till museet och ingår i utställningen ”Ljusets former” är denna fönsterlampa.

Från början visste vi inte så mycket om denna lilla pärla, mer än att den var tillverkad av Belysningsbolaget någon gång på 1990-talet. Jag mailade till företaget för att få mer information, och det fick jag!

Gunnel Svensson, designer och vd för Bsweden Belysningsbolaget, svarade med massor av spännande information. Lampan är designad av Dan Ihreborn 1993 och tillverkades i 1000-tal på Lindshammar glasbruk. Tanken bakom lampan var att skapa fönsterbelysning med tilltalande färg och form som även designintresserade skulle uppskatta.

”Helt nytt då var fönsterlampor i god form, dittills var det äldre damer som hade belysning i fönstret och då i mässing och kristall.” – Gunnel Svensson

Ett broschyrblad visar att lampan fanns i olika modeller och färger. Den såldes bland annat på Designtorget i Stockholm som då var nyöppnat. Lampan togs ur produktion när IKEA började producera en liknande, men utan bricka under den konformade lampskärmen.

Tänk vad denna lilla lampa kan berätta om belysning, heminredning och hur man såg på design i början av 1990-talet.
Gunnel och hennes trevliga dotter kom till museet i lördags och spanade in lampan på plats.

Det är alltid lika roligt att få träffa de människor som man haft mailkontakt med!