En kuslig dag!

2016-10-31 18:08
Cicci Renström Suurna, hennes kollega från TV4 och en nervös intendent.Halloweenfirande med svävande pumpor framför Gustav Vasa i Nordiska museets stora hall.Blå timmen! Nordiska museet i gränslandet mellan dag och natt, måndagen den 31 oktober 2016.Hu så ruskigt! Dessa tre häxor (Molly, Lilly och Ester) knackade på hemma i Sollentuna på kvällen. Det var nära att det blev bus!  (Jag frågade förstås flickornas snälla mammor om jag fick fotografera dem och använda bilden här på bloggen!)

Under större delen av dagen summerades vernissagen. Hur upplevdes den, vad fungerade bra och mindre bra?

Alla verkade tycka att det mesta fungerat bra, men några saker måste förbättras och det började vi med direkt.

En av fotogenlamporna hade fått en text om en gaslampa placerad intill sig, och skyltningen till norrskensrummet bör förbättras. Lite sån't, lättfixat.

Alla var glada, den värsta incidenten var att en liten tvååring råkat klämma fingrarna i en av barnspårets dörrar. Som tur var gick allt bra. En liten fingerdocka i form av en plyschapa från museibutiken tröstade.

I övrigt har det varit en riktigt kuslig dag. Redan i ottan infann sig konservator-Dennis på mitt rum med en bekymrad min.

Konservatorerna är inte jätteglada över att armaturerna i designutställningen står utan monter, som på ett galleri, och nu måste vi diskutera vem eller vilka som skall damma i utställningen, eller som det heter på fint museispråk, sköta översynen. Efter en harang med många ord fick jag en stark känsla av att jag kommer att bli i högsta grad inblandad, och det är okay, bara jag får tid till det.

Under eftermiddagen kom TV4 för att göra ett kort inslag om utställningen Nordiskt ljus och om museets halloweenfirande med pysselverkstad i stora hallen. De intervjuade både producent-Amanda och mig (och kanske några fler?) och det var utan tvekan dagens kusligaste händelse. Jag brinner för ämnet, var nervös och pratade alldeles för fort och har nog snart en dödskallemarkering intill mitt namn på Marknadsavdelningen.

På väg hem vandrade jag genom museets stora hall med allt pyssel och de många upphängda Jack-o'- lantern-lyktorna och det kändes väldigt mysigt.  Mörker är viktigt för den rätta stämningen under halloween och vad vore pumpalyktorna utan ljus? (Mer om halloween berättar vi i en monter i utställningsdelen Ljus i Traditioner.) När jag kom ut på trappan var museets fasad upplyst i blått.

På kvällskvisten bankade det kraftigt på dörren, och när jag försiktigt kikade ut stod där tre kusliga häxor. Det var nära att det blev "bus", men som tur var hittade jag popcorn och chips som jag kunde bjuda på. Som tack sjöng de "Mormors lilla kråka". Underbart fint!

En passande avslutning på en kuslig dag!