En mångata i Stora hallen

2016-11-17 14:32

Jag tror inte att vi har presenterat utställningen Ljusets former ordentligt, så här kommer en kort presentation!

Formen är framtagen av Note Design Studio och kallas för Mångata. Den ska efterlikna det mönster som ljuset från fullmånen skapar i vatten. Detta ger en fin kontrast mellan det naturliga ljuset, som var människans första ljuskälla, och det artificiella elektriska ljuset som vi visar i utställningen.

Bland skärmarna presenterar vi hembelysning som funnits i Norden från slutet av 1800-talet och fram till idag. Fokus ligger på armaturer formgivna av nordiska designers, men här visas också lampor tillverkade i utlandet om de blivit klassiker och använts i hem i Norden. Vi vill visa olika typer av hembelysning och hur den har förändrats och utvecklats under 120 år.

Som bilderna visar är den främre väggen lägst och den bakre väggen högst. Den bakre väggen är 6,1 meter hög. Som pricken över i tronar en lysande fullmåne med en diameter på 5 meter.

I ett sådant rum som Nordiska museets stora hall måste proportionerna ökas för att inte försvinna i rummet. Stora hallen är hela 126,5 meter lång och 24 meter hög och därmed ett av de största icke kyrkliga rummen i Sverige.
Museets grundare, Artur Hazelius, utryckte själv om stora hallen:

”Jag ville gärna få samlingarna i en sådan inramning, att ett besök i det blivande palatset skulle bibringa en stark och mäktig stämning.”- Artur Hazelius

Och visst kan man väl hålla med! Det är ett mäktigt rum och en passande plats för en mångata.