Ett broderat yllehjärta

2014-12-04 09:00

I den miljö jag kommer ifrån finns det många vanor, seder och traditioner. En av dem är att att spara på saker med motiveringen "det kan vara bra att ha". De flesta saker kan anses vara bra att ha på något sätt, så det stämmer ju. Behöver man de inte själv så kanske någon annan behöver dem så småningom.

Även många av de föremål som enkelt och billigt skulle kunna köpas görs ibland hemma av just bra-att-ha-saker. Inte för att det nödvändigtvis blir billigare, utan snarare av nyfikenhet, klåfingrighet, kreativitet och ohejdad vana. För att det är kul och för att det går.

En speciell sorts bra-att-saker är material av blandade sorter. Det material jag arbetar med är textil och inom den genren finns det många gobitar att spara på. Växtfärgade restgarner och spillbitar av fina ylletyger eller kattuner är sådana exempel.

Det kanske kan ses som konstigt att spara småbitar och trådsnuttar, särskilt när man gång på gång flyttar med den där spillådan mellan olika hus eller lägenheter. En låda med tygbitar som i mångas ögon skulle kunna betraktas som skräp, men som i mina ögon är en skattkista. Jag känner mig rik när jag rotar i mina lådor med tygspill. Att ha material hemma är för mig lika viktigt som att ha mat i skafferiet.

Spillbitar och smånystan tar ju inte mycket plats heller. Många gånger har tygspillet varit lösningen på olika problem, särskilt i yllebroderisammanhang. Tillsammans med tråd, pärlor och bra idéer så kan sådana tygslattar och skröffs bli jättefina kantningar, detaljer, presenter, knappar, brocher eller varför inte julpynt. Det fina med att göra just julpynt av tygspill är att man tar sig tid för att verkligen ta till vara på allt. Jag tycker det är fint, att inte låta någonting bli producerat i onödan. Innan industrialismen var textil oerhört tidskrävande att framställa och sågs därför som något kostbart som man var tvungen att hushålla med.

Idag är textil fortfarande tids- och energikrävande att framställa, något som många kanske sällan tänker på eftersom produktionen ofta ligger så långt bort. Därför finns det ju än idag en poäng med att skatta så väl textila material som textilhantverk högt. Julen, om någon högtid, är väl ett ypperligt tillfälle till att ta sig tid för att uppskatta både folk och föremål. Även tygspill.

Kanske är det tid att ge ett yllebroderat hjärta till en vän?

Emma Frost

Jag är textilhantverkare, sömmerska och slöjdare som är bosatt i Dalarna. Inspiration till det jag gör hämtar jag ofta från traditionella hantverkskunskaper, funktionalitet, naturmaterial och historiskt dräktskick. Bakom mig har jag en utbildning som består av en fil. kand i textilvetenskap och en treårig sömnadsutbildning inriktad på folkligt dräktskick. Jag tror på att göra saker långsamt, och att slöjdande och hantverkande är mer nödvändigt än någonsin i dagens snabba samhälle.

Hemsida: www.emmafrost.se
Instagram: _frostemma

5 december

I morgon bloggar journalisten Frida Arnqvist Engström om Julkrans deluxe.