Folkloristen berättar

Smakprov ur samlingarn - sagor, sägner, folktro, ordspråk, traditioner, gåtor och mycket mer - blandas med funderingar kring folklorens betydelse förr och nu.

Mot nya äventyr: forskningsprojekt om turism och folklore

2015-09-04 14:22
Tre trollungar från Tomteland i Dalarna. Foto: Tora Wall, Nordiska museet.Spår efter småfolk i Trolska skogen i Hälsingland. Foto: Tora Wall, Nordiska museet.

Nya äventyr väntar! Det här blir mitt sista blogginlägg på Folkloristen berättar.

Idag jobbar jag mina sista dag på Nordiska museet innan jag går på tjänstledighet för att doktorera i folkloristik vid Institutionen för nordisk folkloristik på Åbo akademi. Mitt forskningsprojekt handlar om turism och folklore. Jag kommer att studera hur övernaturliga väsen brukas och gestaltas på turistattraktioner, och hur detta dels påverkar vår syn på äldre tiders folklore och dels speglar tankar och föreställningar i samtiden.

Det är ett spännande ämne och jag ser fram emot att utforska det. Jag tror att det kommer att vara en väg till förståelse av folklorens betydelse idag och vilken plats folktrons väsen har i dagens föreställningsvärld.

Wall, Tora

Arkivarie

Avdelning Kulturhistoria

08-519 546 23

tora.wall@nordiskamuseet.se

Göken gal i sommaren

2015-06-01 13:55

Ett somrigare ljud än gökens galande är svårt att föreställa sig.

Men i den folkliga föreställningsvärlden var det också ett ödesmättat ljud. Ropade göken nära huset varnade den om död. Och väderstrecket man hörde årets första gök ifrån varslade om framtiden, sades det:

Södergök är dödergök. Östergök är tröstegök. Nordegök är sorgegök. Västergök är bästergök

Den första göken kunde också få frågan om hur många år det var kvar tills man skulle gifta sig och för att få svar räknade man gökens galanden (ett år för varje).

Den modige - eller dumdristige - kunde läsa denna ramsa: Lilla gök på kvist, säg mig visst, hur många år jag får?

Bild: Mats Lundin

Wall, Tora

Arkivarie

Avdelning Kulturhistoria

08-519 546 23

tora.wall@nordiskamuseet.se

Har du frågor om folklore?

2015-05-22 16:28
Foto: Tora Wall, Nordiska museet

I ordet folklore gömmer sig oändligt många företeelser som genomsyrar och formar vår kultur och vårt förhållningssätt till världen omkring oss. Traditioner, folktro, sagor, sägner, gåtor, ritualer, ordspråk, lekar, visor, rim och ramsor är några exempel på områden som ryms inom folkloristikens ämnesfält. 

Vi är omgivna av folklore. Varje dag förhåller vi oss, medvetet eller omedvetet, till folkloristiska företeelser. Bostäver i brunnslock, symboliskt laddade av barndomens spådomslekar. Semlor i fikarummet på fettisdagen. Kärlekslås på bron över ån. Blommor och ljusen som smyckar farfars grav. Nattliga jakter efter monster under sängen tillsammans med en mörkrädd femåring. Flammande valborgsmässobål. Klotter på toalettväggen. Förtroliga berättelser om förnimmelsen av en kär bortgångens närvaro. Skrönor vi råkar hör någon berätta på bussen. Svävande ljuslyktor i natten. Tatueringar. Pepparkorn som medicin mot magsjuka. Barns lekar på skolgården. Spökhistorier på lägret. En svart katt går över vägen. Främlingar som tror sig veta om barnet i magen är en pojk eller flicka.

Listan kan göras hur lång som helst. Folklore präglar våra tankar, vårt görande och våra fantasier. Under de närmaste försommarveckorna kommer jag att göra fyra program i Vetenskapsradion Forum tillsammans med Urban Björstadius, där vi pratar om folkloristik - och jag svarar på lyssnarnas frågor om folklore.

Det första avsnittet sänds måndag den 25 maj klockan 13.35 i P1! Nästa program kommer att ha tema övernaturliga väsen, ett av mina egna favoritområden. Skicka gärna dina frågor, om det eller annan folklore, till Vetenskapsradion Forum, Sveriges radio, 105 10 Stockholm eller maila till forum@sverigesradio.se

Wall, Tora

Arkivarie

Avdelning Kulturhistoria

08-519 546 23

tora.wall@nordiskamuseet.se

Stängt mellan hägg och syren

2015-05-15 08:00
Hägg

Tiden mellan det att häggen och syrenen blommar tycker många är årets ljuvligaste. Och den går försvinnande fort, ofta är den över innan man ens har hunnit märka att den börjat.

Den infaller på försommaren, någon gång i maj eller juni, beroende på vädret och naturligtvis var i landet man bor. Uttrycket "mellan hägg och syren" brukar sättas samman med historien om en skomakare som satte upp en skylt på dörren, där det stod "stängt mellan hägg och syren."

Det finns många teorier om ursprunget till denna historia. En del menar till exempel att den kommer sig av att skomakarna stängde verkstaden denna tid på året för att gesällerna skulle ut på gesällvandring, andra att den skapades av Fritiof Nilsson Piraten.

Så vitt jag vet har ingen teori kunnat beläggas. Däremot finns det liknande historier knutna till andra yrkesgrupper. Och vem har inte drömt om att ha ett arbete som tillåter att man hänger en skylt på dörren där det står "är och fiskar" eller "stängt vid solsken" när världen är som vackrast och äventyret lockar?

Foto: Gunnar Lundh, Nordiska museet

Wall, Tora

Arkivarie

Avdelning Kulturhistoria

08-519 546 23

tora.wall@nordiskamuseet.se

April, april din dumma sill!

2015-04-01 08:00

Varför luras vi egentligen på första april? Speciella dagar när man vänder upp och ned på vardagen, bryter mot normerna, är vanliga i många kulturer. Ofta infaller de om våren. Det finns en befrielse i att få lov att göra sånt som i vanliga fall är förbjudet - som att luras.

Idag är det kanske främst i media som första april traditionen förs vidare (men hör gärna av er till mig och tala om ifall jag har fel). I dagens digitala samhälle brukar skämten dessutom vara "avslöjade" och spridda i sociala medier redan ett par timmar in på förmiddagen.

I Folkminnessamlingens uppteckningar berättas att ett vanligt skämt förr var att lura någon att gå för att låna eller köpa något som inte finns (och gärna är löjeväckande). Ett exempel är en stackars piga som blev lurad att gå till handelsboden för att köpa en sängborr (och nu får ni fundera över vad det kan betyda...)

April, april din dumma sill - jag kan lura dig vart jag vill är knuten till första april som skämtdag. Det finns också en tradition om att den som blir lurad första april kan passa på att luras tillbaka den sista april. Men även den första mars får man lov att luras på vissa ställen. Mars, mars måne - jag kan lura dig till Skåne, lyder ramsan då. Mars kan i denna ramsa bytas ut mot maj och så har vi ännu en dag att skoja på.

Har du blivit lurad idag? Eller har du lurat någon? Skriv gärna ett mail och berätta om det för mig!

Bilden är tagen av Karl Heinz, Nordiska museet

Wall, Tora

Arkivarie

Avdelning Kulturhistoria

08-519 546 23

tora.wall@nordiskamuseet.se

Sidor

Subscribe to