Fotogenlampa från 1890-talet – januari 2015

2015-01-01 01:00

2015 inleds bloggen Månadens föremål med en fotogenlampa från 1890-talet, ett ganska typiskt exempel ur föremålssamlingen som innehåller många äldre belysningsföremål. Nordiska museet behöver komplettera samlingen med nyare lampor. Vill du hjälpa oss?

Den här fotogenlampan fyller sin uppgift i samlingen väl, den berättar vilka möjligheter människor hade att sprida ljus omkring sig i sina hem under senare delen av 1800-talet och om estetiken och heminredningen vid denna tid. Fotogenlampan gav belysning utan motsvarighet tidigare i historien. ”Fastän så länge sen [1896], kan jag inte glömma hur ljuset från lampan strålade” berättar Hilma Hansson från Torrskogen i Dalsland i museets arkiv. För 2000-talsmänniskan sänder lampan måhända en starkare signal om mörker än om ljus.

Fotogenlampan kom till Sverige under 1860-talet och ersatte så småningom både talg-, stearinljus och olika typer av ljussvaga och osande lysoljelampor. Plötsligt var den öppna härden inte längre nödvändig som belysning när skymningen fallit. Med fotogenlampan gick det att få relativt starkt ljus var som helst i rummet och ljuset gick dessutom lätt att flytta med sig. Fotogenlampan fick betydelse också för möbleringen i hemmen. När familjen inte längre behövde sitta nära elden eller fönstren för att få ljus kunde de samlas runt ett bord mitt i rummet.

Just den här lampan är extra värdefull då den, förutom den generella belysningshistorien, också har en egen specifik historia: vi vet vem som ägt den, till och med vilken bostad och vilket rum den stått i. I museets samlingar finns fotografier av lampan i sin miljö och anteckningar om bostaden och dess ägare. Det lär oss mycket om lampan, miljön, tiden, människorna. Ett idealiskt förvärv.

I Nordiska museets samlingar finns många belysningsföremål från 1800-talet, men betydligt färre exempel från 1900-talet. Det vill vi ändra på! Under 2015 görs en satsning på tiden efter 1930 fram till idag. Kanske har du själv har en lampa som kan få ett nytt liv i Nordiska museets samlingar?

Läs mer om vårt belysningsupprop här

Källor

NM.0303001