Från ledljus till LED

2016-11-03 11:23
Ljuset lyser i mörkret, uppskattad pendlarpresent från Svenska Kyrkan.Klarabergsviadukten, tidig morgon den 3 november 2016.Sandra Eriksson och hennes fotografkollega från tidningen Mitt I, bland alla lampor.

Ljus lyser verkligen upp i höstmörkret! På väg till jobbet i morse fick jag två påminnelser om utställningen Nordiskt ljus redan innan jag hunnit hoppa på bussen.

Utanför Centralstationen på Klarabergsviadukten stod en kvinna från Svenska kyrkan och delade ut fina kartonger med ljus. På kartongen stod: "Ta en minut! Tänd ett ljus. Till minne av nära och kära. I bön och tacksamhet. För egen eftertanke och ro."

Tacksamhet. Det skulle inte skada att säga till människor vad man är tacksam över, thanksgiving, årligen återkommande inslag kring amerikanska middagsbord vid den här tiden på året. Vardagens alla underbara saker är lätta att ta för givna. Jag läser vidare på asken: "Ljuset lyser i mörkret, och mörkret har inte övervunnit det. Ur Bibeln, Johannesevangeliet 1:5".

Framme vid busshållplatsen möttes mina trötta ögon av ett formspråk som kändes välbekant. På busskuren hängde en stor affisch med en naken glödlampa. Vid sidan om museets och utställningens namn stod det:

FRÅN LEDLJUS TILL LED-LJUS" - Så fyndigt!

Jag är tacksam över att jag jobbar med människor som tar fram sådana affischer (och ska säga det till dem!)

Under förmiddagen kom tidningen Mitt I hit för att göra ett reportage om utställningen. Sandra Eriksson och hennes fotografkollega var intresserade och väldigt trevliga, så det var ett bra sätt att börja dagen. 

Efter lunch hölls ett möte om SolarSisters, ett nätverk kvinnliga entreprenörer i Tanzania, Uganda och Nigeria som sprider solcellslampor till de mest avlägsna byarna där. Många platser i den industrialiserade världen har för mycket ljus, det elektriska ljuset spiller över och belyser atmosfären, andra delar av världen saknar elektriskt ljus helt, med allt vad det innebär av hälsofarliga lampor, stor brandrisk och ett mörker som gör det svårt för barn och ungdomar att studera och stänger världen utomhus efter mörkrets inbrott. (Det har jag skrivit om tidigare.)

Visst vore det bra om vi kunde göra något, inte bara konstatera utan agera! Fortsättning följer.