Fyrverkeri!

2016-12-31 12:04
Nyårsfyverkerier. Foto: Mark Markefeldt, Nordiska museet.

I dag är det nyårsafton och på många håll i landet kommer den mörka decemberhimlen att lysas upp av fyrverkerier för att fira det nya året. Även om fyrverkerier inte är belysning är det i högsta grad ljus!

Traditionen med fyrverkerier kommer från Kina där fyrverkerier troligen användes redan under 600- och 700-talen. Fyrverkeripjäserna spreds senare till västra Asien och vidare till Europa.

Ordet fyrverkeri har inte bara kopplats till festliga eller ceremoniella sammanhang. Att kasta fyrverk var en militärisk handling som betydde att kasta föremål som innehöll brännbara ämnen. Under medeltiden skilde man mellan krigsfyrverkeri och lustfyrverkeri.

Idag förknippar vi fyrverkerier med alla regnbågens färger, men från början var det vitt och gult som dominerade. Vetenskapliga framsteg ledde till att nya metallsalter togs fram vilket gav fyrverkerierna olika färger. 

I media rapporteras varje år runt nyår om skador kopplade till just fyrverkerier. Det kan vara människor som far illa, djur som tar skada av de höga smällarna eller de farliga ämnen som fyrverkerierna innehåller och sprider. Flera företag har slutat att sälja fyrverkerier av dessa anledningar. 

Under de senaste åren har det istället blivit vanligare med eldlyktor, även de med ursprung från Kina. Dessa rispapperslyktor är öppen eld och varje lykta en eldfara. Det är därför viktigt att de blåser iväg över öppet vatten och inte driver in över land. Det är också viktigt att undvika papperslyktor med ståltråd. Ståltråd från lyktor som landar i naturen kan skada och till och med döda vilda djur och tama djurbesättningar. Djur kan fastna i ståltråden och lyktor som landar på åkrar kan hackas upp av skördemaskiner och hamna i djurfoder. http://www.norrteljetidning.se/stockholm/norrtalje-kommun/kor-skadas-av-...

Oavsett hur ni firar nyår hoppas jag att det sker på ett trevligt och säkert sätt!

Detta blir mitt sista inlägg för Belysningsbloggen. Det har varit jätteroligt att berätta om föremålen i utställningen och arbetet ”bakom kulisserna”. Nu önskar jag er alla ett gott nytt år!