Gå-bort-socker i fickan - oktober 2016

2016-10-01 21:17

En liten dosa av nysilver i museets samlingar minner om tiden då bristen på mat präglade vardagen också i Sverige.

Den rymmer tre bitar socker: en vanlig portion på den tiden för en kopp kaffe med påtår. Och märk väl, sockret var för eget bruk. För nu gällde det att snåla. Sockret var inte längre någon bjudvara.

I oktober månad för precis 100 år sedan infördes en allmän sockerransonering i Sverige. Det var krig i världen och bristen på mat och andra förnödenheter kännbar för de allra flesta. En särskild folkhushållningskommission hade tillsatts i september. Den skulle nu ansvara för att livsmedelslagren inte tog slut och att varorna fördelades något sånär jämt i befolkningen.

Först ut var sockret. Det kvitterades ut i butiken mot en särskild ransoneringskupong som tilldelades hushållen. Ett kilo socker i månaden var ransonen. Också inköpen av bröd, gryn, smör och mjöl skulle under följande år begränsas.

Dosan var gjord för att kunna bäras i ägarens ficka eller väska och plockas fram när man gick till grannen för en kaffetår, samlades på kafferep eller satt på konditori. En ny liten tingest för ett nytt fenomen: gå-bort-socker eller fick-socker. Den var hur som helst personlig.

I museets samlingar finns flera sådana små askar. En del mer påkostade, i riktigt silver, andra i nysilver eller plåt. Större modeller var som regel inredda med små fack – en till varje sockerbit. Locken pryds av krigets årtal ”Julen 1916”, av tre kronor eller den svenska flaggan. Andra bär ägarens initialer eller kanske en menande textrad, som ”Det man har - det har man. Får man mer, så tar man” (1918-1919).

I dagstidningarna annonserade guldsmedsbutiker om nya modeller i sortimenten och i radannonserna var det inte ovanligt att se efterlysning av en sockerdosa som råkat slinka ur fickan på gatan, under rubriken ”Borttappat”.

Den avlånga dosan på bilden är liten och nätt.  Den var tillverkad av Guldsmedsbolaget och användes av en fröken på Kommendörsgatan när hon gick på besök hos bekanta i 1910-talets Stockholm.

www.digitaltmuseum.se NM.0192356

Torell, Ulrika