Jag har ätit mig genom äldreomsorgen

2015-02-25 14:03

I dag äter jag samma lunch som många av Sveriges äldre också gör. Och som många av Sveriges äldre, äter jag den också i ensamhet.

Ensam på mitt tjänsterum drar jag av plastfolien från den matlåda som delas ut av hemtjänsten. En doft av lådans innehåll sprider sig i rummet. Det är en fuktig, kompakt doft av mat. En välbekant doft från många av de äldreboenden jag besökt. Det är en doft som inte riktigt identifierar några kryddor eller exakt vad det är för mat men att det är mat det känns. Innehållet i lådans små fack ser korrekt och fräscht ut.

Känner mig ensam när jag sitter och drar av några kvarglömda rester från platsfoliet och tuggar på maten som är god men smaklös. Genom fönstret hörs ljud från människor som passerar under mitt fönster. Jag tänker på vad Tuula 83, ” Det är så ensamt att äta ensam.” Tänker också på det som Vivianne inom hemtjänsten sa ”Jag vill gärna sitta ner och äta med de äldre, men vi får inte göra det längre, trots att jag har min matlåda med mig... Jag värmer deras låda i mikron och ställer fram den. Ibland har jag tid att sitta med och titta på medans personen äter”.

Funderar över hur maten har varit på de äldreboenden jag har besökt. Jag låter Molly 92, som jag träffade på ett äldreboende i Lappland sammanfatta det ”Maten är bra men den smakar inget. När man blir äldre försvinner smakerna då behövs det kryddas så att man känner något”. Jag reflekterade även över att maten saknar färg. Men om maten är av dålig eller bra kvalité kan jag inte bedöma.

Något som Siv 86 drog min uppmärksamhet till var miljön kring måltiden. Hon saknade den hemtrevliga atmosfären. ”Hemma har jag alltid duk på bordet och dukar fint, vi har alltid tända ljus”. På hennes äldreboende i Skåne fanns det en vävd duk mitt på bordet, på duken stod en Saint Paulia i plast.

På två av de boenden jag besökt har jag upplevt det Siv pratade om. Det var båda privata profilboenden där maten lagades på plats. Där borden dukades med heltäckande duk i tyg och varje kuvert var framdukat på bordet. Dofterna var tydliga och i dagrummet fanns juice och korgar med frukt.

Funderar över varför det är så olika. Något direkt svar på den frågan har jag inte fått. Men om du vet får du gärna berätta för mig.

Innan jag öppnande min matlåda läste jag en artikel om vikten av att göra maten attraktiv för äldre. För att uppnå detta har det utvecklats en 3D skrivare som kan skriva ut puread mat i formen av fast föda. Undrar om även smaker, dofter och miljö också kan 3D skrivas?