Gör en luciakrona och en stjärngossestrut

2016-12-03 15:57

Tips på julpyssel: Gör en egen luciakrona eller stjärngossestrut. Du behöver ett stort ark papper, sax, penna, färgkritor och tejp. Till stjärngossestruten kan du rita stjärnor, eller klistra fast guldfärgat papper.

Mät omkretsen på huvudet. Rita en mall till en luciakrona eller strut. Färglägg kronan och klipp ut. Rita stjärnorna på struten innan du klipper ut den. Om du vill klistra fast stjärnor av guldpapper, tejpa ihop struten först så att du bättre ser var stärnorna ska placeras. Sätt gärna röda band på vardera sida om strutens nedre kant, som kan knytas under hakan.

Till en stjärna att hålla i handen behövs en smal pinne och guldpapper av tjockare slag.

För för fler bilder på tillverkning av krona och strut se vår film på Youtube.

Julpyssla på Nordiska museet

Varje adventssöndag 2016 bjuder Nordiska museet in till julstämning i stora hallen. Beskåda årets julgran, pyssla med barnen och lyssna på våra julpratare – eller ta det lugnt med lussebullar och annan julmat i vår restaurang. Välkommen!

Andra advent handlar julpysslet om Luciakronor, stjärngossestrutar och stjärnor. Söndagens julpratare är intendent Maria Maxén som berättar om julens ljus. Tredje advent blir det luciafirande med allsång, och julpyssel med ljusdekorering. Fjärde advent hjälper vi dig med julklapparna! Gör askar och inslagningspapper, eller varför inte etiketter med ett och annat julrim? Intendent Cecilia Wallquist är dagens julpratare om berättar om uppesittarkvällen – från måsten till nöjen.