Hemligt avslöjande

2014-12-22 11:52

Receptet är hemligt. Så har det varit sedan förmodligen 1700-talets slut. Det var på den inte särskilt rika gården Södraholm i Adelövs socken, Jönköpings län, som dessa hemliga Ribbingekakor bakades varje jul men aldrig däremellan.

Barnbarnen på Södraholm berättade: 

Baka bullar, bada i Farmors lilla rum, få nya och upplagade kläder, dansa i salen om kvällarna vid eldbrasan i den stora spiseln efter Adler gökpolska.

Och så bakades Ribbingekakorna av sådant som gården kunde leverera, plus köpeingredienserna citron och socker. Till 110 kakor: 10 äggulor, en stor kaffekopp smält osaltat smör, lite vetemjöl, smaksätts med rivet citronskal (i min familj säger vi att ju mer citron dess bättre smak). Degen kavlas ut mycket tunt. Kakor tas ut med en form som har sex rundade uddar – som en vanlig pepparkaka. De pickas med silvergaffel enligt receptet, gräddas i ugn, passas noga för att inte bli bruna, och får svalna.

Sedan kommer det bästa: dekoren. Äggvita och pudersocker rörs till glasyr som breds på kakorna baksida. En trästicka doppas i en skål med god, stark lingonsylt och med stickan dras ett streck från varje udd på kakan in mot mitten, varefter samma lingonsyltdoppade sticka dras runt för att binda ihop alla uddstrecken. Allt detta görs snabbt innan den vita glasyren hunnit stelna – och si, det blir den vackraste kaka påminnande om rödmönstrat porslin.

I mitt föräldrahem gjordes dessa kakor varje jul och det var lika roligt år från år, med föräldrarna och oss fyra systrar samlade runt köksbordet för detta ljuva hantverk. Hemligt! Hemligt! sade vi alltid, vi får inte berätta för någon hur vi gör! Och vi höll tyst och ingen berättade för någon utanför släkten hur Ribbingekakorna blev så vackra.

Men för en del år sedan förstod jag på olika berättelser från förr inklusive kok- och bakböcker att våra hemliga kakor var ganska vanliga, såväl kakorna i sig som sättet att dekorera dem.

Fast vad gör det? Vi kallar dem Ribbingekakor och berättar inte hur man gör dem. Åtminstone visas de inte på bild.

Magdalena Ribbing

Magdalena Ribbing är författare till bland annat boken Ätten Ribbing, 700 år i Sveriges historia (1995) och Adolph Ludvig Ribbing, den vackre kungamördaren (2006) samt ett antal böcker om etikett.

23 december

I morgon bloggar Victoria Harnesk om samiska julsagor och traditioner.