Illuminera mera

2014-12-13 10:56

Vad är det med barndomsminnen som gör att de sätter sig så djupt att de följer med en genom livet? När jag var liten hade vi en julgransbelysning av den där typen där hela ljuset är lampan om ni förstår vad jag menar. 

Varje år när kartongen plockades fram väcktes en längtan i mig. Fast det var inte julgransbelysningen som fick mig att längta. Det var inte heller de tindrande barnen på framsidan. Det var reklamen på kartongen. Texten Illuminera. Och så bilden av de kulörta lamporna. Åh, vad jag ville ha de kulörta lamporna. Men reklamen var hopplöst föråldrad. Jag är född 1973 och julgransbelysningen vi hade var betydligt äldre än så. Jag förstod att det var omöjligt redan då, men jag längtade i alla fall. Och längtade ännu mer.

När jag hade passerat 30 var vi på bilsemester i Värmland. Just utanför Karlstad i Skattkärr stannade vi på en loppis i något sorts industriområde. Ninas antik hette det. Loppisen var rätt stor och det tog tid att kolla på allt. När vi nästan var klara såg jag på en hylla, en liten kartong, som fick mig att rysa i hela kroppen. Det var en hel kartong med kulörta lampor från Osram. Jag hade aldrig riktigt glömt de där lamporna, men jag trodde nog inte att de skulle bli verklighet.

Nu låg de där framför mig. De var i finfint skick, troligtvis aldrig använda och priset var 50 kr. Åh, vad jag var lycklig! Jag köpte dem handlöst.

Nu är ljusslingan med i julgranen nästan varje jul. Det är lika spännande varje gång att plocka upp och öppna kartongen och titta och testa om den fortfarande fungerar. Lamporna ger ett fantastiskt ljus och är precis sådär disneyfina som jag hoppades och drömde när jag var barn.

Daniel Grankvist

Jag som skriver heter Daniel Grankvist och har samlat på julgranspynt i snart 20 år. Under de tider av året då jag inte julpyntar ägnar jag mig bland annat åt trädgårdsarbete och loppisbesök. Min blogg hittar du här: http://danielgrankvist.blogspot.se/

14 december

I morgon bloggar Helena Ericsson om broderade julservetter.