Jorden runt på 80 dagar – augusti 2014

2014-08-01 08:00

Det här tärningsspelet fick flickan Anna Nilsson i julklapp år 1876. Bara tre år tidigare hade Jules Vernes äventyrsroman om den fantastiska jorden-runt-resan utkommit på många olika språk.

Huvudpersonen Phileas Fogg slår vad med sina vänner om att det går att varva jordklotet på så kort tid som 80 dagar tack vare moderna färdmedel som järnväg och ångbåt. Detta hade tidigare varit omöjligt.

Spelplanen föreställer norra halvklotet med nordpolen i mitten. Innan spelet börjar lämnar deltagarna en insats till kassan. Tävlingen går ut på att med tärningens hjälp förflytta sig så snabbt som möjligt över kontinenterna. I fantasin gör spelarna en strapatsrik resa både till sjöss och på land via exotiska platser som Suezkanalen, Bombay, Singapore, Hongkong, Shanghai, San Francisco, New York och Dublin. Längs kartans kanter finns bilder med verser som visar oförutsedda händelser som resenärerna råkar ut för under resans gång. Ibland blir de försenade på grund av vädrets makter och ibland går det snabbare än väntat, som på den nybyggda järnvägen i norra Indien:

Hör ånghästen frustar på ilande tåg,
Han förer dig bättre än stormande våg,
Med tåget du till tju’trean får skutta,
Att lära dig morse af folk i Kalkutta.

Färden börjar och slutar i London. Har man haft oturen att dö under spelets gång är det möjligt att återuppta resan genom att lämna en ny insats.

Spelet är utgivet av P.A. Huldbergs bokförlag och kostade bara 1 krona att köpa. Det är ett masstillverkat familjespel som kunde vara både lärorikt och underhållande.

Källor