Juldrömmar i sommarhettan anno 1948

2016-12-07 18:16

Nordiska museets Folkhemslägenhet står pyntad och klar inför årets julfirande på museet. Julgranen har tidsenlig elektrisk belysning, ur radion skvalar musik och på skåpet i vardagsrummet står den lilla träkyrkan tillsammans med hemmagjorda träänglar. Efterkrigstidens 1940-tal jul andas lugn, ro och förhoppningar om bättre tider.

Men på andra sidan Atlanten fanns de som en gång emigrerat från Sverige. De som i början av 1900-talet lämnade fattigdom och arbetslöshet bakom sig, eller de som önskade kunna skapa sig ett bättre liv i ett annat land.

Från mitten av 1800-talet till tidigt 1920-tal lämnade cirka 1,5 miljoner människor Sverige. År 1903 var en femtedel av alla svenskar bosatta i Amerika.
En av dessa emigranter var signaturen ”Er Nils” som var bosatt i Kalifornien.

Redan den 16 augusti 1948 hade han längtansfullt börjat planera sin julresa hem till det gamla landet Sverige. I artikeln Juldrömmar i sommarhettan sökte han i den svensk-amerikanska tidningen Vestkusten resesällskap på Amerika Liniens fartyg Stockholm.

Vi hoppas att Nils hittade sitt resesällskap och att han fick en riktigt fin jul 1948.

Juldrömmar i sommarhettan

"O, vad det skulle vara härligt att slippa allt jäktande och oväsen här för en tid och få resa hem till ”det gamla landet” och vila upp sig ett slag – så har vi alla tänkt åtskilliga gånger, men det har alltid ”kommit något i vägen” för vår planerade resa.

I år har vi i alla fall bestämt oss för att göra slag i saken och fira en riktig ”Mårtens Gås” därhemma. Bara tänk er en riktigt saftig och frasig gåsastek med välkryddad svartsoppa och mycket krås i, ljus på bordet och alla de gamla vännerna samlade – ja, man hade nästan glömt att de var så trevliga, för man får ju aldrig tid att skriva till dem här.

November går fort därhemma med alla platser som man skall resa till och alla vänner som man måste besöka och sedan är vi mitt inne i julstöksmånaden.

Jag föreställer mig att det kommer att bli precis som vi alltid har haft det hos oss – det finns ingenting i världen som går upp mot julstöket och hela den förberedelse och förväntan som följer med det. I många hem har man blivit så modern att man lagt bort den gamla seden att själv stöpa juleljusen, men vi brukar fortfarande hålla fast vid den traditionen – det är alltid mycket mera glädje med saker som man har gjort själv, inte sant?

Och allt bakandet! Det tar tid, det vill jag lova, men tänk vad det är roligt att forma gubbar av degen och småäta av de ogräddade pepparkaksstjärnorna! Det finns inte en familjemedlem hos oss som inte är med och bakar. Men julskinkan, julkorven och syltan, svagdrickan och alla de andra läckerheterna på julbordet skall också göras färdigt så att man kan bjuda de uppvaktande stjärngossarna och Lucian att provsmaka.

Huset skall fejas, glöggen bryggas och sedan kommer det svåraste men roligaste av alla förberedelserna: julklappsinköpen. Vi brukar resan in till sta´n där gatorna är smyckade med girlanger, stjärnor och ljus, där varuhusets jultomte tar hand om alla snälla barn och visar dem leksaksavdelningen och där affärerna försöker överträffa varandra med tilldragande och lockande skyltningar.

Hela december brukar vi gå i kyrkan – det är alltid lika underbart att uppleva de fyra adventssöndagarna med julgranarna, blommorna, de levande ljusen och vår gamle kyrkoherde, som talar om hur vi människobarn bör förbereda oss på Jesusbarnets ankomst…

Och sedan julafton – det är att kläda granen, doppa i grytan, gå till julbönen, äta lutfisk och risgrynsgröt och dela ut julklappar vid glöggen och kaffet, lyssna på ”Farbror Sven” som talar till alla de små och stora snälla barnen på julaftonens radioprogram – och julmorgonen med otta i kyrkan (hoppas det blir mycket snö så vi kan ta fram släden och facklorna!), ”Var hälsad sköna morgonstund”, ”Hosianna Davids son”, och alla de andra gamla julpsalmerna…kyrkkaffet, danslekarna ”Flickan hon går i ringen”, ”Räven raskar över isen” och ”Hej, tomtegubbar slå i glasen”… Nej, vi blir alldeles vilda av att tänka på det.

Ni måste resa med oss hem i år – tänk så roligt vi kunde få allihopa på båten över. Som ni vet går det ju speciella julbåtar den 4 och 10 december, Svenska Amerika Liniens ”Gripsholm” och ”Stockholm”, med julgranar, julmat och ”nöjespappa”, men skulle vi inte kunna resa tillsammans redan den 25 oktober och göra ”Stockholm” till en ”Mårtensgåsbåt” alldeles för oss själva?
Tänk vad det skulle vara roligt!

Är ni med om det, så lämna in ett brev till närmaste kontor eller agent för Svenska Amerika Linien, som har min adress.

Väl mött alltså! Er Nils.”

(källa: https://cdnc.ucr.edu/cgi-bin/cdnc?a=d&d=VEST19480812.2.46)

Med varma julhälsningar (lite i förskott) från oss på Nordiska museet till alla er som i juletid längtar till nära och kära som finns på någon annan plats i världen.