Julmarknad

2016-12-06 17:52
Hanses Karin och Inga Jondén på Skansens julmarknad 1929. Julmarknad på Stortorget i Stockholm. Litografi av C A Dahlström, trol. 1850-tal. Julkort med motiv av pepparkaksgumma och pepparkaksgubbe som leende står arm i arm. Nedanför texten "Och Nisse och Nasse de streta så glada åsta att önska Er alla En Jul så gla!".

I boken God Jul av Lena Kättström Höök beskrivs julfirande förr. I det här blogginlägget delar vi med oss av avsnittet om julmarknaden.

På julmarknaden, i staden kunde man handla julklappar, mat och godsaker. Man kunde köpa allt som inte fanns hemma i byn och även stadsborna fick möjlighet att fyla på förråden inför helgen. Julmarknaderna bjöd inte på några stimmiga nöjesfältsattraktioner, utan det handlade om stillsam handel inför julhelgen. De flesta varorna salufördes av stadens hantverkare och handelsmän, samt en del av det kringflackande marknadsfolket, som här bjöd ut krimskrams lämpligt som julklappar särskilt åt fattigt folk. Under de tider när hembränningen var förbjuden var julbrännvinet en viktig marknadsvara. Fram till 1880-talets mitt fyllde julmarknaderna en viktig funktion, men sedan ersattes de alltmer av handel i de butiker som då börjat växa fram längs städernas storgator och runt deras stortorg.

I skildringar från 1800-talets Stockholm beskrivs hur bagarstånden på Stortorget hade diskarna fulla av kusar, saffransflätor, mandelbröd, pepparnötter och pepparkakor i form av julgrisar och julbockar. Och den traditionella julpepparkakan 'Nisse och Nasse', inte en tomte och en gris som kan skulle kunna tro, utan en gumma och en gubbe som står hand i hand. Den köptes ibland för att hängas högst upp i julgranen. Julmarknaden på Stortorget i Stockholm upphörde 1903, men uppstod igen i en något annorlunda form redan 1914. Mest känd idag är kanske Skansens julmarknad i Stockholm.