Julprat!

2016-12-04 22:06
Cecilia Wallquist och jag talar om julens ljus förr och nu. Foto: Rebecca Suur-Nuuja.

I dag, den andra söndagen i advent, var det min tur att vara "julpratare" på Nordiska museet. Min kollega Cecilia Wallquist håller i trådarna för flera av programmen före jul, och hon var också den som höll i samtalet med mig.

Förra söndagen, den första advent, var det museets arkivchef, Jonas Engman, som talade om "Julgranar, julklappar och julens utmaningar". Nu var det min tur, jag talade om "Julens ljus". Mitt prat hade kunnat också kunnat kallas "Tusen juleljus?" efter julsången "Nu tändas tusen juleljus" (som jag döpt ett blogginlägg till tidigare).

Det blev en trevlig stund, Cecilia är glad och urtrevlig och jag... jag kan en del om ljus och belysning. Efteråt fick vi en del frågor, bland annat om vinkeln på lysstickor och om snoppning av vekar på olika typer av ljus, och det kändes fint att kunna svara och hänvisa att detta finns att se antingen i utställningen Nordens ljus eller i Traditionsutställningen. Vilka bra utställningar vi har!

En fråga vi gick bet på var om Gustav Vasa verkligen åkte skidor eller om det var snöskor han använde under flykten från danska knektar i Dalarna. Det måste vi ta reda på (om nu någon törs säga säkert)!

Den fjärde advent är det Cecilia själv som håller i julpratet. Då står uppesittarkvällar på programmet.

Det blev en trevlig söndag på museet med julmarknad i stora hallen intill den stora julgranen och med julsånger i högtalarna. Den 11 december är det både Luciatåg med Södra Latins kammarkör och Luciakonsert med Luciaallsång, och huset sjuder av förberedelserna. Det är härlig stämning i detta stora hus före jul!