Julpyntet och ritualen

2014-12-12 10:32

Det finns julpynt, och så finns det julpynt. Tända ljus, hänga upp en adventsstjärna. Plocka fram hyacintglas och kanske hänga upp en julgardin. Att pynta hemmet till jul är härligt. Men inget fyller mig med sådan glädje som att ta fram askarna med varsamt inpackade julgransprydnader.

Det är svårt att förhålla sig objektivt till dem - dessa små röda äpplen, fåglar, djur i ull, halmstjärnor och tomtar med skrämmande uppsyn som räddats ur grovsoprummet eller loppislådor. Det är väl förmodligen för att de är så långt i från en låda med identiska högblanka klot man överhuvudtaget kan komma. Varje litet hänge har en historia.

En del av dem har en historia som började långt före min livstid, en del är köpta nya många är hemgjorda eller gjorda av någon jag känner till.

Varje år undrar jag vad det är för särskild minnesceremoni det där handlar om egentligen. När vi öppnar lådorna, liksom hälsar på prydnaderna. Ser till att alla har klarat sig. Att resan sedan januari gått fint. Jag blir både rörd och full i skratt över hur berörd jag själv blir.

När jag tar upp ett äpple som kommer från min mammas mans barndomshem hör jag honom berätta om hans barndoms jular. Jular som doftar svagdricka, rökt kött och rullrån. Fast han är många mil härifrån.

En liten ängel i ull med pärlbeströdd kjol som jag köpte när jag arbetade på Afroart för några år sedan kastar mig tillbaka till härlig julhandel med fina paket och julmusik i butiken.

Sedan står jag där och ser vår tioåring med varsam hand hänga upp den där lilla ängeln och hör mig själv förse honom med just den ögonblicksberättelsen. Var ängeln är gjord och vad glad han blev den dagen när jag kom hem och visade den för honom.

Det blir liksom själva essensen av jul för mig, den där stunden när vi samlas runt lådan med pynt. jag är övertygad om att vi inte är ensamma om den här lilla ritualen kring pyntandet. Men det gör bara känslan ännu större. Att vi samlas kring små historier som handlar om oss, om världen runt om oss och om oss i den.

Erika Åberg

Erika Åberg är författare, skribent och kursledare som arbetar med kommunikation inom slöjd och hantverksområdet, som projektledare med hjärtat i folkbildningen samt i butik mitt i Visby. Är nyfiken på människor, kunskapsprocesser och handgjort skapande i alla former. Du hittar henne på websidan: wynjaproduktion.se och i bloggen wynjacraft.blogspot.com

13 december

I morgon bloggar Daniel Grankvist om julgransbelysning.