Julstrumpor och cocktailpartyn

2016-12-24 16:30
Illustration till dikten "The Night Before Christmas" av den amerikanske författaren och poeten Clement C. Moore, ca 1870. Källa: Wikimedia Commons.

Man kan undra en hel del saker kring julfirande. En av de är hur julstrumpan kom in i det svenska julfirandet.

Under 1900-talet skedde rätt många förändringar av julfirandet, allt från advents- och julkalendern till Luciafirande och julmat. Att lägga julklappar i en strumpa på morgonen, är ganska nytt och blev vanligare under  1950- och 60-talen. I själva verket går den seden tillbaka på anglosaxiskt julfirande i främst England, men också USA. Där kommer tomten nämligen genom skorstenen på julnatten och lämnar utan att väcka familjen, julklappar i till exempel upphängda strumpor. Hur denne fetlagde man kommer ner genom skorstenen är en gåta, liksom att han inte verkar bli sotig.

Att vi i Sverige började använda julstrumpor under efterkrigstiden, hänger samman med bland annat globalisering och att vi får mycket starka kulturella influenser från väst, kanske särskilt USA. Inte bara julstrumpor, utan cocktailpartyn, grillad mat, pommes frites blev allt vanligare inslag i vår vardag. Att bejaka det som kom västerifrån ansågs modernt och framåtskridande och helt i linje med det svenska bygget av en rik välfärdsstat. I vårt land var det den snabbt växande medelklassen som framförallt blev konsumenter av sådana moderniteter.

Går vi tillbaka till det svenska förindustriella samhället - bondesamhället - var julstrumpor helt okända. Och Jultomten kommer inte genom skorstenen, utan knackar på dörren. Märkvärdigt nog samtidigt som pappa eller mamma har gått ut för att köpa tidningen - om det nu är en tidning vi går ut för att köpa numera.

God Jul önskar vi er alla!