Jultomten

2014-12-15 13:08

Det är bråda dagar innan jul för de flesta av oss. Men det är nog ändå värst för jultomten, som skall hinna läsa önskelistor, prata med alla barn och se till att nissarna hinner tillverka och slå in julklappar i tid.

Jultomten är en fascinerande figur, inte minst för att han är ett så bra exempel på hur folklore uppstår i mötet mellan olika berättelser. Med ursprung i föreställningen om Sankt Nikolaus som barnens speciella beskyddare, kom den katolska traditionen med en parad lagom till skolavslutningen att växa fram. Sankt Nikolaus, klädd i biskopsmössa och mantel, delade ut presenter till de barn som varit snälla. Ofta hade han andra figurer med sig, bland dem en bock som symboliserade djävulen och hotade barnen med riset om det var elaka. Kanske var det denna bock som i Sverige blev till julbocken efter det att Sankt Nikolaus glömts bort - den som fördes runt i gårdarna som ett av julens upptåg där utklädsel och sång var viktiga inslag. Från att ha varit en ganska bufflig typ fick julbocken med tiden rollen som julklappsutdelare och den behöll han långt in i 1800-talet. Vi denna tid började det pratas allt mer om en tjock, godmodig man i röda kläder som sades komma med klappar till snälla barn i till exempel England. I Sverige fick han låna namn av folktrons tomte, gårdsväktaren som hjälpte till med djuren och höll ordning på gården. Egentligen hade inte folktrons tomte något särskilt med julen att göra (förrutom att han skulle ha sin lön då) men i den nationalromantiska anda som rådde bland många av dåtidens konstnärer och författare kom folktrons tomte och jultomten att knytas till varandra.

Själv har jag faktiskt haft nöjet att hälsa på hos jultomten i år - fast jag pratade inte med honom, det var så många barn där som väntade med sina önskelistor så jag ville inte ta upp hans tid. Men jag vinkade och han vinkade faktiskt tillbaka! Och förra fredagen fick jag tillfället att besöka Postmuseum i Gamla stan i Stockholm, där de just nu har en liten, fin utställning med några av de brev som barn skickat till tomten under mer än hundra år. Tänk, det är allt något magiskt med att breven kommer fram fast det råder så stor osäkerhet om vart Tomteland egentligen ligger och vilken adress man skall skriva på kuvertet...

Vill ni veta mer om folktrons tomte och jultomten, så kommer jag att berätta om dessa båda figurer (och annat med anknytning till julen) i en visning av Nordiska museets traditionsutställning på nu onsdag den 17/12 klockan 17.30. Välkomna!

Foto: Tora Wall, Tomtehuset på Liseberg.