Kurbits julkrans deluxe

2014-12-05 09:00

Jag har alltid älskat julen. Högtiden som bjuder på ljus, pynt, glitter, mönster och färger passar mig. Jag är också slöjdnörd och en sak som jag verkligen gillar med folkkonsten, slöjden och hantverket är de ofta fantastiska färgerna och mönstren.  Det ibland våghalsiga och maximala användandet av ytan för dekoration.

Devisen lagom är för lite är något som passar på både slöjden och mig i det hänseendet. För slöjden hänger sig ofta till matchningar som är ljuvliga i sina starka färger, upprepningar och variationer i mönsterkonstruktioner, samt nödlösningar som ofta blir pricken över i:et. Julpyntet är lite likadant, här går det att göra själv, här finns det en oas av gammalt och nytt att inspireras av, och här går det under en kort period under den mörkaste tiden på året att njuta av färgprakten, handaskickligheten, ljuset och glittret.  Så låt oss!

Jag har under en rad år samlat på mig pynt på loppisar, auktioner, i julrushen och på julrean, och det visade sig vara ett lyckokast i bygget av den här kransen som jag gjorde för att par år sedan. Jag har också ärvt en rad mycket vackra kulor från min mormor, några av dem var hade inte klara tidens tand så väl, så de kom också fint till pass här. 

Idén är förstås mycket enkel, du behöver en grundkrans av något slag, en massa julkulor och dekorationer, samt nästintill ett måste här – en limpistol. När du har allt samlat är det liksom bara att köra. Ett bra tips är att ha dekorationer och pynt i olika storlekar och former, det gör pusslandet lättare. Komplettera också med fina band om du har.

Min grundkrans hittade jag i en julpyntslåda på Konsum, men jag tänker mig att det går att göra en stomme av grönt papper och grönt glitter och lite ståltråd lika väl. Lägg upp pyntet och kulorna, värm limpistolen, det går åt ganska mycket lim så se över ditt förråd med limhylsor innan du kör igång,  och börja limma. Det där klarar du fint, allt är tillåtet! Allt är möjligt. Gör tills du tycker att det räcker, det kan ta lite mer tid än du tror, men ha tålamod och limma fram den där julstämningen.  När du är nöjd, se till att göra ett stabilt hänge till din krans så att den kan hänga stadigt där du vill ha den. Jag fäste en ståltråd runt kransen på baksidan och lät sen ett rött snöre bli själva hänget.

Ett par ord om julkulorna också. Jag använde här alltså några av de fina kulor jag har fått av min mormor men som blivit naggade i kanten, och kompletterade med det julpynt som införskaffats genom åren men som faktiskt inte alltid får plats i granen (den rosa renen har exempelvis aldrig kommit riktigt till sin rätt) av olika anledningar. Julkulor finns ofta att köpa på loppisar, auktioner eller i second handbutiker - och på nätet! Jag surfar ofta i jultider efter vintagepynt på sajter som Etsy, Lauritz, Tradera eller Blocket för att få rätt på glaskulor från förr. Ofta snubblar man på diverse traditionellt pynt som är roligt att upptäcka också.

Placera det i granen eller i din krans. Så, om du vill maxa känslan av jul därhemma, placera det svulstigaste, knasigaste eller äldsta pyntet du har i en krans och jag lovar att den matchar granen på ett fantastiskt fint sätt.  Lycka till med pyntandet – och kom ihåg, lagom är för lite också när det gäller julkransen därhemma!  God julstämning och en god pysselstund önskar jag dig. Samt en riktigt god jul förstås.

Frida Arnqvist Engström

Frida Arnqvist Engström är journalist och bloggare och har nyligen givit ut boken Gerillaslöjd. Hon driver sedan 2008 bloggen Kurbits.nu där hon skriver om slöjd, hantverk folkkonst, DIY och återbruk. Ett och annat, nej, ganska många, inlägg om julpynt har det också blivit genom åren.
Kurbits – din slöjdkompis i inredningsvärlden; www.kurbits.nu
Facebook: www.facebook.com/kurbitsmedia
Instagram: @kurbitsmedia

6 december

I morgon bloggar civilingenjören Benny Movarp, Porslinsbloggen, som har en förkärlek för samlande av 50-60-talsprylar och gillar att gå på loppis.