Leksaksbil från krigsåret 1942 - Oktober 2013

2013-10-01 00:00

Mitt under brinnande krig förvärvade Nordiska museet genom en pristävling leksaker som barn själva tillverkat i slöjden. Samma år firades 100-årsjubileet av den svenska folkskolan.

Bilen är snickrad av en skolpojke i Långasjö, Småland. Den har kofångare av cykelekerstål och hjul av ändtrissor. Ratten är gjord av en spik och det finns fram- och baksäte. Med hjälp av lite fantasi har barn i alla tider byggt egna leksaker av överblivet material. Detta kom väl till pass under andra världskriget då importen från engelska och tyska leksaksfabriker stoppades. På 1940-talet var dessutom bensinen ransonerad och en egen bil fortfarande en dröm för de flesta.

Nordiska museet har sedan 1870-talet samlat in tiotusentals leksaker som dockor, vagnar, djur och spel. De äldsta är från 1600-talet. Där finns allt från enkla pilbågar till dyrbara dockskåp. Museet strävade tidigt efter att få leksaker från olika sociala miljöer, men av naturliga skäl kommer mycket från välbärgade hem. De egentillverkade leksakerna fyller väl sin plats i samlingarna. En barkbåt och ett flygplan från pristävlingen visas just nu i utställningen Leksaksrummet. Där kan man också se leksaksbilar av olika modeller.

Internationella Barndagen firas 7 oktober i år. Med denna dag har man sedan 1954 velat uppmärksamma barns situation i världen, och verka för alla barns rätt till trygghet och utveckling. Den blå leksaksbilen är en påminnelse om barns inneboende skaparkraft och lust till lek även under knappa förhållanden.