Ljuset från LUMA

2016-12-15 17:11
Tillverkning av glödlampor hos LUMA 1938.Reklamaffisch med lumafabrikens lampprovningsrum högst upp. Rummet lyste över Södermalm i Stockholm nattetid och var bra reklam för företaget.Ljusslinga, julgransbelysning, från 1975 i Nordiska museets samlingar.Foto: Nordiska museet, Ulf Berger.

Från början var glödlampan exklusiv och inget som alla hade tillgång till. Idag är det den, fylld med ny teknik, en given ljuskälla i de flesta svenska hem.

Enligt en undersökning som Energimyndigheten gjorde 2009 fanns det i genomsnitt 42 ljuskällor i varje svenskt hem, 25 av dessa var glödlampor och de allra flesta matta, relativt ljussvaga lampor i 40 eller 60 watt.

Ett företag som varit en stor producent av glödlampor i Sverige är Luma (numera Aura Light). Luma grundades redan 1930 som en reaktion mot glödlampskartellen Phoebus som bestod av flera stora belysningsföretag.

Efterfrågan på glödlamporna var större än väntat och redan den första säsongen fördubblades produktionen. Efter fem år stod Luma för en tredjedel av den totala produktionen av glödlampor i Sverige.
Under andra världskriget var Luma, till följd av en handelsblockad, det enda företaget i Sverige som levererade glödlampor. Under 1970-talet var Luma dessutom det enda företaget i hela Skandinavien som tillverkade lysrör. 1977 flyttar produktionen från Hammarby sjöstad till Karlskrona och Kalmar. 

Den 18:e mars 2009 utfärdade EU-kommissionen en förordning som innebar att den klassiska glödlampan började fasas ut. Av den energi glödlampan använde bestod bara fem procent av ljus, resten blev värme, så den slösade med energi. Idag består glödlampor av mer energisnål och miljövänlig halogen eller LED.

I Nordiska museets samlingar finns olika föremål från Luma, bland annat en ljusslinga från 1975.

Tack snälla Mikaela för att du kontaktade Nordiska museet och delade med dig av information och bilder från Luma! Mikaela tipsade också om den här fantastiska tecknade reklamfilmen för Luma från 1950 som finns tillgänglig hos Filmarkivet.
Spana in den här!

http://www.filmarkivet.se/movies/luma-natt-dag/