Luciasmycke 1950 – december 2014

2014-11-25 15:12

Det skimrande ljusa hängsmycket, i 18K vitguld med diamanter och bergkristall, har tillhört Stockholms Lucia 1950, Elisabeth Meyerhöffer. Hon röstades fram av Stockholms-Tidningens läsare. Lucia kröntes med krona och fick det här smycket som en personlig gåva. 

Likadana luciasmycken delades ut i en följd av år, både före och efter 1950.  Hänget är ett kombinationssmycke som kan göras om till brosch. Det är tillverkat av C.G. Hallberg AB, hovjuvelerare i Stockholm.

Luciatraditionen tog alltmer fart under 1920-talet. Stockholms Dagblad utlyste det första ”Luciavalet” 1927. Tävlingen blev mycket populär, med många sökande och stort intresse, även som riksnyhet i tidningarna. Snart utlystes även luciatävlingar i många svenska städer och större samhällen. Lucia med följe firades också i skolor, på arbetsplatser och så småningom också i förskolor.

Luciaseden har flera urprung. Det italienska helgonet Sankta Lucia, som givit dagen sitt namn, led martyrdöden den 13 december år 304. I Västsverige var Luciadagen en stor festdag under katolsk tid (1050–1520-tal). Den följde efter årets längsta natt samtidigt som julfastan startade i gryningen. Även senare firades dagen med skämtsamma utklädselupptåg med ”lussebrudar” och ”lussegubbar”. ”Kinkenjes” var urprungligen en tysk julsed där en till Jesus utklädd flicka överlämnade gåvor till barnen. En utklädd ängel med ljus brukade ingå i skolornas stjärngossespel. Ur allt detta uppstod troligen den vitklädda Lucia på 1700-talet, som en högreståndssed i Västsverige.

Källor