Lugnet efter midsommar

2015-06-24 11:47
RiddarsporrePimpinellrosMorgon i parken

Plötsligt går trädgårdsarbetet in i en ny fas. Hela våren har vi haft siktet inställt på sommarens höjdpunkt: midsommar. Eller snarare sommarens avstamp, midsommar känns som helgen som markerar den riktiga sommarns början.

Det är mycket som ska göras just innan midsommar. Många besökare kommer för att fira traditionellt på Julita gård och parken och trädgården ska vara toppfin. Dessutom är det många arbetsmoment som ska vara avklarade.  Innan midsommar ska alla häckar klippas, alla sommarblommor ska planteras ut, alla hundratals rosor ska gödslas, pionerna ska stödjas, stamskotten på lindarna ska klippas bort, humlen ska ledas upp på sina störar. Och så klart ska allt vara sått och utplanterat i köksträdgården. Det gäller att hålla jämna steg med växtligheten som denna försommar fått goda förutsättningar med lagom doser regn.

Sanning att säga hinner vi inte alltid med. Men efter midsommar infinner sig ändå en form av lugn. Några i trädgårdspersonalen går på välförtjänt semester. Besökarna strömmar till på allvar och med deras ögon ser vi parken på nytt. Nu blommar pionerna. Rosorna står på tur och allt efter som sommaren lider slår nya blommor ut. Sallad, rödbetor, spetskål, bönor och pumpor kommer mogna i landen. Nu ska vi ta hand om det som vi sått och planterat. Vattna, binda upp, klippa bort överblommade dahlior och pioner. Det är inte längre lika bråttom. Bästa tiden är klockan 7 på morgonen då diset ligger kvar över köksträdgården.  Riddarsporrarnas blå blomspiror, humlorna som surrar och sädesärlorna som hoppar i gruset.