Man måste ta hand om alla tomtarna

2014-12-09 09:00

Med åren har min samling av trätomtar, mest från 1950- och 60-talet, blivit ganska stor. Några har jag sedan jag var barn, med de flesta har jag hittat på loppisar som vuxen. 

Det är en särskild känsla över de där handmålade trätomtarna, och jag kan aldrig lämna kvar någon på ett loppisbord, även om de är slitna och skamfilade. Någon har till och med en uppbrunnen arm, men då var jag ju ännu mer tvungen att ta hand om den. Jag vet inte så mycket om tomtarna, men tror att de flesta sålts i hemslöjdsbutiker.

Faktum är att när jag för några år sedan bloggade om min tomtesamling på min egen blogg, var det en läsare som kände igen två av tomtarna, eftersom det var hennes mamma som gjort dem. Hennes mamma hette Mary Sandberg och jobbade åt Kronobergs Läns Hemslöjd i Växjö.  Hon gjorde modellen till tomten med den gula Tintin-luggen och den randiga halsen och tomten med den höga luvan med mönstrad kant. Står det ”M S-g” under, har hon också målat dem. Annars kan jag tänka mig att den här typen av hantverk är ganska anonym.

I tomtesamlingen finns även ett luciatåg, med lucia, tärnor, stjärngossar och tomtar. Min mormor gjorde sådana på 60-70-talet, och hon lärde mig göra dem. Sedan har jag gjort egna. De har träkroppar som jag målat med akrylfärger, och gjort halsdukar och luvor och sjalar av filt. Håret är gjort av garn eller glasull. Luciatåget får komma fram till Lucia, medan resten av tomtesamlingen får vänta till jul. Nästa jul har tomtarna säkert fått flera kompisar, efter sommarens loppisrundor!

Kerstin Kokk

Skriver om design, mestadels från 1950-1960-talen, på min blogg http://kerstin.kokk.se/. Har gått på loppisar och samlat sedan tonåren på 80-talet. Särskilt roligt är det att visa upp fyndat porslin och textil när det kommer till användning tillsammans med mat och kakor! Jag finns även på Instagram: @kerstinkokk

10 december

I morgon bloggar Malin Ehlin, alias Mrs Murphy - Agent of Fabulousness, om den ultimata julgranen.