Monstermånaden är här!

2014-10-17 13:51
Kvinna,orm hund

Höstmörkret har sänkt sig och regnet trummar på taket medan jag skriver detta. Jag får extra många frågor om gengångare, gastar och monster nu, det får jag alltid i oktober och en bit in i november. När jag planerar mitt arbete brukar jag därför kalla denna tid för monstermånaden i almanackan (ett mer spännande namn än oktober/november, om ni frågar mig). Och det är inte bara jag som jobbar med ruskiga saker så här års - på skolor, bibliotek och museum pratas det mycket om spöken, vampyrer och zombies just nu.

Självklart har det med halloween att göra, denna nygamla högtid som återigen gett spöken, monster och annat skrömt en alldeles egen tid på året. Halloweenfirandets djupaste rötter, som i keltiska områden verkar gå tillbaka till forntiden, vet vi inte särskilt mycket om annat än att föreställningar om döden och spöken var centrala. Men i Sverige har vi inte firat halloween så väldigt länge. På 1960-talet började seden, med inspiration från USA, att smyga sig in via handelns reklam och studentkårernas fester. Idag har den en naturlig plats bland årets högtider och firas kanske mest av barn.

Vad man än tycker om halloween är det här en utmärk tid för spökhistorier och monsterberättelser. Spännande och skrämmande på en gång...och berättelserna ger dessutom ett bra tillfälle att prata om döden, mörkerrädsla och monster under sängen. Under monstermånaden tänkte jag därför passa på att skriva några inlägg om ruskiga väsen i svensk folktro: varulvar, gengångare, gloson och strandgastar till exempel...

Ps: Förra helgen var jag på Etnografiska museet och berättade om monster och väsen från olika delar av världen tillsammans med författaren Kristoffer Gustafsson, som har skrivit och illustrerat boken Monster och vidunder: lexikon över världens väsen - ett bra lästips i höstmörkret för dig som gillar monster!

Bilder: copyright Kristoffer Gustafsson och bokförlaget Semic.