Mormors broderade julservetter i ny tappning

2014-12-14 16:02

När jag var liten firades de flesta jular hos mormor och morfar som hade pensionerat sig i Laholm. Det var en kreativ miljö där de hemgjorda julklapparna räknades som de finaste. Vi var sju personer som trängdes i deras lilla rosa grändhus över både jul och nyår och det var den bästa tiden på året, tyckte jag.

Först var det ett par dagar av förberedelser: tillverka julgranskarameller av silkespapper, ordna med julkrubban, klä julgranen, skriva de sista julklappsrimmen och en massa matlagning.  Mitt på dagen på julafton började högtiden med en jullunch.  Då dukades all julmat fram i mormors kök och vi klämde ihop oss runt deras lilla matbord och man fick äta vad man ville och hur mycket man ville och man fick en alldeles egen flaska julmust.

Det var också nu som julservetterna kom fram. Det var mormors vita linneservetter med röda korsstygnsbroderade julfigurer i hörnen. Varje servett hade en egen figur: stjärna, hjärta, tomte, gris, gran och så vidare. Servetterna skulle användas hela julveckan. De hade en egen låda i mormors kök och vid varje måltid lades de fram på matbordet. Då gällde det att komma ihåg vilken figur ens egen servett hade. Det var väldigt praktiskt och idag skulle vi betona hur miljövänligt det är att återanvända servetterna en hel vecka, men så tänkte vi inte då.

Jag önskade alltid i hemlighet att jag skulle få servetten med hjärtat på, men man fick inte välja utan ta den servett som man blev tilldelad. De jular när jag hade hjärtat var de bästa jularna.

Jag vet inte hur mycket av mormors servetter som finns kvar idag. Kanske någon av mina kusiner har ärvt dem. Jag tänkte i alla fall att idén med julservetter är himla fin, så jag har broderat nya servetter för vår familj.

När man ger sig på att brodera något som man hoppas ska hålla i många år, så kan det vara värt att satsa på lite finare kvalitet. Jag har valt att använda servetter från Växbo Lin. De är jämnt och fint vävda och kommer i massor av läckra färger, perfekta att brodera på. Först tänkte jag förstås att jag skulle ha vita servetter med röda broderier, såsom mormor hade, men när jag upptäckte alla fina kulörer som servetterna från Växbo Lin har, så kunde jag inte låta bli att testa lite olika färger. Jag valde oblekt, tegel, bladgrön och turkos.

Jag har gjort små korsstygnsmönster med julfigurer ungefär som jag minns dem från mormors servetter. När man vill brodera jämna, fina korsstygn så behöver man sy på ett tyg där man kan räkna trådarna. Det finns två sätt att brodera korsstygn på ett fint linnetyg. Antingen använder man väven i linnet som stöd och broderar över räknade trådar i väven. Det andra sättet, som jag valde den här gången, är att brodera oavsett hur tyget är vävt. Jag ville göra som mormor hade gjort. Hon broderade figurerna diagonalt i hörnan av servetterna. Då måste man använda stramalj som stöd för att få jämna korsstygn.

Jag börjar med att tvätta och pressa servetten. Om man inte tvättar först finns det risk för att broderiet drar sig i första tvätten. Jag fäster en bit stramalj på servetten där jag ska brodera. Sedan broderar jag korsstygnen genom stramalj och servett. Här har jag använt Bockens lingarn 16/2. När broderiet är färdigt så tar jag bort stramaljen tråd för tråd. Det kan underlätta om man blöter stramaljen lite och jag brukar använda en pincett för att lättare knipa tag i stramaljtrådarna och lirka bort dem.

Jag broderade en mörkt julröd tomte på den oblekta servetten och en vit ljusstake på den bladgröna servetten. De två servetterna kändes lite mer traditionella i färgvalen. Jag blev väldigt förtjust i den tegelröda servetten och valde en ljusgrön färg till den broderade granen för att få fram en lite blekt vintage-aktig färgkombination. Sedan kunde jag inte låta bli att brodera på en turkos servett. Inte så juligt kanske, men hallå, turkos är ju bara så läckert att jag inte kunde låta bli. Min första idé vara att brodera ett guldhjärta på den turkosa. Fast det är ju tyvärr inte så praktiskt för guldbroderigarn funkar inte så bra i tvätten. Mitt hjärta blev gult istället.

Så, nu har jag fyra fina julservetter till oss fyra i familjen och ni kan ju gissa vem som får hjärtat i år.

Helena Ericsson

Helena Ericsson driver Broderibloggen och har en informationssida om broderi för den som vill bli inspirerad eller har glömt hur man gjorde. Följ Helena Ericsson på Instagram.

15 december

I morgon skriver Ia Orre om att ha en ostbjudning, istället för glöggmingel.