Negerboll vs. chokladboll

2014-09-19 14:50

Mat och måltider är fyllda med symbolik, värderingar och traditioner. Lördagen den 4:e oktober är det Kanelbullens dag. Då skall jag hålla ett föredrag i museets stora hall om några av de officiella och inofficiella temadagar kring mat som fyller våra kalendrar. Två av dessa är chokladbollens dag och negerbollens dag, som får illustrera hur ett oskyldigt bakverk kan orsaka hetsiga diskussioner. Ämnet aktualiserades åter i dagarna, när restaurang Kåken i Stockholm orsakade en storm på sociala medier efter att DN uppmärksammat att de haft ”negerbollar” på menyn. 

– Ja vi serverar då chokladbollar, eller negerbollar i en fin gammal ljusstake med en mörk kvinna i klänning på.

Så beskriver krögaren Joakim Almqvist, i en intervju med DN, efterätten. Ni kan läsa hela artikeln i DN och se fotot på ljusstaken här: http://www.dn.se/sthlm/krogare-far-sparken-for-rasistisk-dessert/.

Negerboll vs. chokladboll är en laddad diskussion, som med jämna mellanrum bubblar upp i tidningar och på sociala medier. Ordet negerboll väcker starka känslor, både hos dem som använder det och hos de som inte gör det.

De som säger negerboll brukar ofta ursäkta sig med att de inte menar något illa och att det bara är ett namn på ett bakverk. Argument som ”det har alltid hetat så” och ”varför skall jag behöva säga något annat?” brukar också smyga sig in i diskussionen. Och så finns det de (ett fåtal, hoppas jag) som tyvärr öppet använder ordet för att såra, håna och demonstrera att de ser ner på människor med annan hudfärg än de själva.

De som säger chokladboll väljer, medvetet eller utan att fundera närmare över saken, att använda ett ord som inte är förknippat med slaveri och förtryck, och som inte riskerar att såra människor i omgivningen.

Negerboll är inte bara ett ord, det är så mycket mer. Som folklorist tänker jag så här: mat är en viktig del av både våra traditioner och vår identitet. Smaker, dofter och upplevelser kring olika måltider präglar oss genom livet. Maten förknippas inte sällan med barndomsminnen, djupt rotade inom oss. Eller med möten med nya, annorlunda kulturer. Det kan vara på gott eller på ont men dessa minnen och möten påverkar oss och vårt sätt att se på oss själva. Och jag tror att det är viktigt att fundera över - och prata om - vad diskussionen om negerboll vs. chokladboll egentligen handlar om. Mattraditioner?  Rädsla för förändring? Politisk korrekthet – eller demonstration mot det alltför politiskt korrekta? Eller kanske en längtan till gångna dagar, då världen upplevdes som mindre och livet tryggare?

Foto: Tora Wall