Pepparkakor

2016-12-11 17:35

Pepparkakor är något många förknippar med julen. I Norden åt vi pepparkakakor redan på medeltiden men smaken på den tidens pepparkakor skiljde sig troligtvis markant från hur dagens pepparkakor smakar. I våra dagar karaktäriseras pepparkakorna främst av ingredienserna sirap, ingefära, kryddnejlika och socker.

Recept på traditionella svenska julpepparkakor finns i otaliga varianter, bara i Cajsa Wargs ”Hjelpreda i hushållningen för unga fruentimber” från 1755 finns det flera. Nedan kommer fyra olika recept från 1755, 1879 och 1945.  

Pepparkaka med socker och honung (1755)

Recept från Cajsa Warg ”Hjelpreda i hushållningen för unga fruentimber”, utgiven första gången 1755. Renskrivet recept är hämtat ur ”Historiebok för kakälskare” av Dick Harrison och Eva Helen Ulvros, 2003.

Drygt 3 dl honung
Drygt 1 ½ dl socker
10 äggulor
5 äggvitor
Drygt 3 dl vetemjöl
Ingefära (ca 1 1/2 tsk), pomeransskal (ca 100 g) och peppar (ca 2 krm) ”efter behag”

Et qwarter god honing kokas och skummas rätt wäl, och när samma honing blifwit wäl kall, så lägges 8 lod fint rifwit socker dertil, hwarefter 10 ägg vispas, men 5 hwitor borttagas: när äggen äro ganska wäl wispade, så slås de til honingen, då wispas alt å nyo, och deruti lägges något stött ingefära, pomerants-skal och peppar efter behag.

När då ugnen är, till kakans igensättning, lagom warm, så röres en mark godt hwetemjöl helt sakta i degen; ställ sedan kakan på ett i beredskap swarande smordt bläck eller förtent kopparfat, och låt henne derpå i ugnen gräddas.

Koka upp honungen och skumma av slaggen. Låt den svalna och blanda sedan i sockret. Vispa äggen kraftigt och blanda lite i sänder med honungsröran. Tillsätt sedan ingefära, pomerans skal och nymald peppar och rör till sist i vetemjölet. Grädda i 175 grader i ca 75 minuter i en väl smord och bröad form.

Små pepparkakor (1879)

E M Hagdahls kokbok.

½ skålpund smör, 1 ½ skålpund mjöl, 12 tum brun sirap, 3 äggegulor, kryddor efter behag, 3 ort pottaska.

Smöret tvättas väl och blandas med det öfriga till en deg, som kryddas efter smak, utkaflas och uttages i små kakor, hilka gräddas i ugn. Blifva fullt möra först efter några dagars förlopp.

Ronneby pepparkakor (1879)

Recept från E M Hagdahls kokbok.

1 kg 60 gr brunt socker, 30 cl. vatten, 50 gr stött kanel, 20 gr. Stötta nejlikor, 4 matskedar fint sönderskurna, syltade pomeransskal, 600 gr. Smör, 1kg 700 gr. Mjöl, 30 gr pottaska

Sockret kokas med vattnet, kryddorna iläggas och få ett hastigt uppkok, lyftes av elden, smöret ilägges, upphälles genast derefter i stenfat och röres tills det kallnar; nu inarbetas mjölet och pottaskan med mycken noggrannhet till en fin och smidig deg, hvilken lemnas i ro 12 à 24 timmar, den kan sedan gräddas i temligen varm ugn.

Julpepparkakor (nissar och nassar, grisar, bockar) (1945)

Recept från Gott bröd och goda kakor.

3 dl sirap
3 dl grädde
3 ½ hg smör eller margarin
4 hg brun farin
2 msk kanel
1 msk ingefära
1 tsk kryddnejlikor
1 tsk kardemumma
1 msk rivet pomeransskal
1 msk bikarbonat
Omkring 1 ½ kg vetemjöl

Rör sirap, grädde, smör, farin och det i litet ljumt vatten upplösta bikarbonatet tillsammans omkring ½ timme, så att massan blir smidig och porös. Tillsätt då de finstötta kryddorna och det rivna pomeransskalet samt ca 2/3 av vetemjölet. Arbeta degen smidig och blank samt låt den vila till följande dag. Grädda då en provkaka och se om mer av mjölet måste arbetas in.

Kavla ut degen till en tunn och jämn kaka och tag ut stjärnor hjärtan etc., som gräddas i mycket god ugnsvärme, tills kakorna fått vacker brun färg. Pepparkakorna bör alltid kallna på plåten. Just detta recept kan bli riktiga julpepparkakor.

Skålpund = 425 g
Tum = 2,47 cm
Ort =4,25g
Lod = ca 13 g

Pottaska är ett äldre namn på kaliumkarbonat, framförallt den som utvanns genom förbränning av ved från lövträd till aska, som sedan urlakades med vatten. Källa: Wikipeida.

Är du nyfiken på fler böcker i Nordiska museets bibliotek? Välkommen på ett besök, eller sök i biblioteksdatabasen Saga.

 

Ängkvist, Mathilda

Bibliotekarie

Avdelning Kulturhistoria

08-519 546 69

mathilda.angkvist@nordiskamuseet.se