Pioner

2014-06-19 10:00

Pioner. Det är faktiskt omöjligt att inte ha piontema i trädgårdsbloggen just nu. Tusentals knoppar håller på att spricka upp i Julitas pionträdgård. Klotrunda, kompakta, hårt slutna. Och så plötsligt: en explosion i rosa. Sidentunna kronblad och bittermandeldoft.

Pioner är i allmänhet uppseendeväckande. Vad är då inte nära fyrahundra plantor på en gång?! Men om man tycker de fyllda luktpionerna blir lite för mycket, finns enkla sorter och vilda arter som är betydligt mer återhållsamma.

För att enkelt bena upp det: pioner finns som örtartade och vedartade, som vissnar ner på vintern eller står kvar (men kan frysa ner, som en ros ungefär, men ändå överleva). De örtartade pionerna finns vildväxande i södra Europa och Asien medan de vedartade buskpionerna har sitt ursprung i Kina. Århundraden av odling och förädling har gett en mängd olika sorter, där de vi kallar luktpioner har den vilda Paeonia lactiflora i släkten. För att få lite ordning och reda när man beskriver blommorna kan man dela in dem i grupper: enkelblommande, halvfyllda, fyllda, japanska och anemonblommande. Färgmässigt tänker kanske de flesta på olika nyanser av rosa när det handlar om pioner. Som min personliga favorit 'Sarah Bernhardt' – pionernas pion, en ljusrosa bakelse. Men det finns pioner i många färger. Några sorter som utmärker sig (och blommar just nu på Julita gård!) är den mörkt, mörkt blodröda 'Buckeye Belle', den lysande rosa 'Flame', den ljust korallfärgade 'Coral Charm' och den citrongula 'Alice Harding' som lätt går den ouppmärksamme förbi, eftersom de tunga blommorna nickar och döljer sig i bladverket.

Förutom att lukta på pioner (för ärligt talat hinner vi sällan det på jobbet) så har vi nu klarat av vårens och försommarns trädgårdsbestyr. Alla frön har kommit i jorden, sommarblommorna är utplanterade, agaver och andra växter som vinterförvarats i diverse mer eller mindre ändamålsenliga lokaler har placerats ut på sina rätta platser i parken. Midsommar kan komma! Sedan väntar tillväxt, blomning så småningom skörd av sommarens frukter och grönsaker.

pioner05.jpg

På Julita gård gör vi hela sommaren blomsterbuketter till olika evenemang och till att placera i vaser i museets byggnader. Så här års är förstås pioner snittblomman framför andra (alla pioner är inte lika bra till snitt men många fungerar utmärkt – ska plockas när knopparna börjar spricka upp) men annars tar vi vad vi har i rosenträdgården, i örtagården och i den mer naturlika delen av parken. Jättedaggkåpa är en av mina snittfavoriter liksom vitpytta, och tro det eller ej, det annars förhatliga kanadensiska gullriset som sprider sig som ogräs. Plockas det när det står i knopp får man utfyllnadsgrönska på långa stadiga stjälkar.

I dagarna går jag en kurs i ekologiskt blomsterbinderi – hur man binder buketter och kransar av de växter som finns tillgängliga – utan att använda stickmassa (oasis), ståltråd, plastsnören och andra icke komposterbara komponenter med resurskrävande tillverkningssätt. Som man gjorde förr helt enkelt. Ett annat hantverkskunnande behövs, och kanske ibland respekt för hantverksskicklighet som får ta tid.

Glad midsommar!

Klara