Pumpaporträtt

2014-10-30 14:18
'Red Turban''Blue Hubbard''Rouge vif d´Etampes'

Lagom till Halloween presenteras här några av de pumpor och vintersquashar som skördats i Julitas trädgård det utmärkta pumpaåret 2014.

'Red Turban' är en turbanpumpa med mörkrött skal och vita och gröna strimmor. Pumpan (eller vintersquashen som det egentligen är) har fått sitt namn eftersom det uppväxta blomfästet gör att frukten får en turbanliknande form. Man kanske kan tro att detta är en modern sort (så som folk ofta tror om växter med ”konstigt” utseende) men turbanpumpor har odlats i minst 200 år. De används idag oftast till prydnad, men fruktköttet går också utmärkt att äta.

'Blue Hubbard', här i varianten Large, är en av mina vintersquashfavoriter för sin form och blågrå färg. Köttet är snyggt orangefärgat med nötig, lite söt smak. Det finns flera olika Hubbardsquash-typer och de har odlats länge i Nordamerika, möjligen ända sedan 1700-talet. De större varianterna har väldigt bra lagringsegenskaper och kan hålla i över ett år. Den här varma sommaren var perfekt för squash- och pumpaodling och vår största 'Large Blue Hubbard', vägde 14 kilo!

En ny sort för i år, som inte heller gjorde någon besviken, var 'Rouge vif d´Etampes'. Denna är som namnet antyder, en fransk pumpa, odlad åtminstone sedan början av 1800-talet. Den mörknar under lagring från orange till röd och passar bra till soppa, marmelad och paj. Den är mycket vacker med sina åsar och sin lite tillplattade form – en riktig pumpa-pumpa (men lite för platt för att skära ut ögon och mun ur)!

Om det förresten är någon som undrar över skillnaden mellan pumpa och vintersquash, så är det lite rörigt, men de flesta pumpor tillhör arten Cucurbita pepo och de flesta vintersquashar tillhör arten Cucurbita maxima. Både pumpor och squashar får hårt skal och går bra att lagra, olika länge beroende på sort. Vintersquash har matigare och fastare kött än pumpa och har ofta en nötaktig smak. Förr kallades pumpafrukter för kurbits i Sverige, jämför det vetenskapliga släktnamnet Cucurbita.