Recensioner!

2016-11-23 19:31
"Varde ljus i det nordiska mörkret", Sara Kristoffersson, Dagens Nyheter den 6 november 2016."Upplysande om ljusets historia", Eva Bäckstedt, Svenska Dagbladet den 23 november 2016.

Som stort museum i huvudstaden har vi ofta förmånen att få våra utställningar recenserade i de stora dagstidningarna. Dagens Nyheters recension kom den 6 november, Svenska Dagbladets i dag, den 23 november.

Att bli recenserad är något vi hett önskar oss, men samtidigt något vi gruvar oss inför. En positiv recension betyder att det vi vill berätta har "gått hem", att utställningen får utrymme i pressen och att läsarna förhoppningsvis blir intresserade av att se den.

En negativ recension lär vi oss av, vad är det som inte gått fram, var och hur var vi otydliga, var det något recensenten saknade som borde ha varit med eller något avsnitt som kändes svagt som vi kunde ha utelämnat? Recensioner är lärorika.

För oss som arbetat med utställningens kärna innebär recensionerna att vårt arbete, men även vi själva, betraktas som mer eller mindre lyckade i kollegors och chefers ögon. Så recensioner är viktiga och ingen lek!

Dagens Nyheters "Varde ljus i det nordiska mörkret" berättar att utställningen är

"en pedagogisk exposé som ger en utmärkt inblick i levnadsvanor före elektricitetens intåg".

 

Artikeln berättar detaljerat om innehållet och det låter intressant! Hela fyra fotografier från olika tider och miljöer illustrerar. Som läsare skulle jag gå och se utställningen (men så är jag ju också specialintresserad av ämnet!).

Recensenten saknar information om vad som utmärker nordisk armatur (vi berättar dock om skillnaden mellan artificiellt ljus i Norden och Sydeuropa) och det hade vi kunnat göra tydligare. Hon uppskattar inte heller att vi i designavsnittet ställer ut några lampor som inte är tillverkade i Norden. Berättar vi inte varför vi gör det - en miss!

Lamporna i utställningen är till allra största delen tillverkade i Norden eller av nordiska formgivare. När vi skall dokumentera livet i hem i Sverige blir det inte en rättvis bild om vi tar bort allt utländskt. Vi ställer ut "klassiker" som används i hem i Sverige, om en omtyckt lampa i svenska hem är tillverkad i Italien så platsar den hos oss. Det är människornas liv i Sverige och Norden som intresserar oss, inte i första hand varifrån deras ägodelar kommer.

Svenska Dagbladets recension "Upplysande om ljusets historia" har vi rent av varit nervösa inför. Vi vet att tidningens recensent är kunnig och genomskådar varje svaghet.

Oj så glada vi blev när vi fick läsa att utställningen är upplysande om ljusets historia, att recensenten tyckte att vi gjort "en klassisk kulturhistorisk utställning - informativ och pedagogisk."

och "--- visst kan det vara mödan värt att ta sig tid att begrunda att något så självklart som belysning inte alltid har kunnat tas för givet ---".

Recensenten har tagit till sig utställningen, läst texterna, reflekterat, orkat ända till slutet och också haft kraft kvar till montrarna med traditionernas ljus och till den stora designutställningen med sina 120 lampor: "Man kan ägna sig åt nostalgiskt närstudium av gamla favoriter och hatobjekt och dessutom få en glimt av det allra senaste---"

En positiv helsida i tidningen betyder mycket för museet och för oss som jobbat så intensivt med att försöka förmedla något så immatriellt som ljus med något så materiellt som föremål och bilder.

Ljus eller mörker är alltid närvarande och något vi alltid måste förhålla oss till, det möjliggör och begränsar hur vi lever våra liv.

Tack Sara Kristoffersson och Eva Bäckstedt för er tid och ert engagemang!