Rymdlampan

2016-09-15 12:21

Utställningen ”Ljusets former”, som ingår i satsningen Nordiskt ljus på Nordiska museet, är en designhistorisk utställning med fokus på hembelysning i Norden.

Utställningen börjar vid elektricitetens intåg i våra hem, kring 1900, fortsätter fram genom historien och avslutas i dagens halogen- och LED-belysta hem.

Syftet med utställningen är att visa hur människan har format det elektriska ljuset genom åren. Det som varit intressant då vi tagit fram urvalet av lampor till utställningen är att se hur det rådande samhället har påverkat hur vi ljussätter våra hem och hur armaturer formgivits över tid.

 

 

Under 1960-talet vaR designen påverkad av en stark optimism, populärkultur och en framväxande ungdomskultur.

Formspråket var starkt och färgerna skarpa. Även vetenskapliga framsteg gav spår i designen. 1960-talets rymdforskning och den första månlandningen inspirerade formgivare som tog fram armaturer som såg ut som rymdfarkoster och flygande tefat. Ett exempel på detta är lavalampan designad av uppfinnaren och entreprenören Edward Craven Walker år 1963. Formen påminner om en rymdraket och den starka orangea färgen var typisk för 1960-talets optimism.

Denna lampa och många fler kommer ni få se i utställningen som öppnar senare i höst!